Suzana Grubješić u diplomatskoj ofanzivi - iKragujevac


Politika

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ove nedelje boraviće u Londonu, Kopenhagenu, Dablinu i Briselu i sastaće se sa najuticajnijim ministrima evropskih i spoljnih poslova zemalja EU. 

Najvažniji susreti planirani su tokom prvog ovogodišnjeg sastanka ministara evropskih poslova zemalja EU, koji će biti održan u u Dablinu, u Irskoj, koja je 1. januara preuzela predsedavanje EU.

Pored toga, potpredsednica Vlade će se naredne nedelje u Evropskom parlamentu obratiti članovima Odbora za spoljne poslove koji raspravlja o proširenju EU.

Grubješić će evropskim zvaničnicima predstaviti aktivnosti Vlade na polju evrointegracija, normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i najnoviju Rezoluciju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji.

Grubješić će, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, svojim sagovornicima ponoviti jasan stav Srbije da zbog budućnosti svih svojih građana želi da bude deo porodice evropskih naroda, ali i da tokom pristupanja treba
da ima isti tretman koji su imale i druge zemlje u tom procesu.

Potpredsednica vlade najpre u utorak putuje u London, gde će se sastati sa ministrom evropskih poslova Velike Britanije Dejvidom Lidingtonom.

U britanskoj prestonici ona će razgovarati i sa Angusom Lapslijem, direktorom Sekretarijata za evropske poslove u kabinetu premijera Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sa Patrikom Rokom, političkim savetnikom premijera Kamerona.

Nakon Londona potpredsednica Vlade odlazi u Kopenhagen, gde će se sastati sa ministrima spoljnih i evropskih poslova Danske Vilijem Sovndalom i Nikolajem Vamenom.

Sagovornici Grubješićeve u danskoj prestonici biće i šefovi parlamentarnih odbora za spoljne i evropske poslove.

Iz Danske, potpredsednica Vlade putuje u Dablin, gde će učestvovati na prvom sastanku ministara evropskih poslova svih zemalja članica EU od kada je Irska preuzela predsedavanje Unijom.

Sastanak će biti posvećen aktuelnim pitanjima u procesu proširenja EU.

Višednevnu posetu evropskim zemljama potpredsednica Vlade će završiti u Briselu, gde će se obratiti članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, na kojem se očekuje rasprava o rezoluciji Evropskog parlamenta o
proširenju EU na zemlje Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu