Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji - iKragujevac


Politika

Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji. Dokument podržale sve stranke osim LDP-a, LSV-a i DSS-a. Prethodno Vlada skinula oznaku tajnosti sa platforme.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su, posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o Kosovu i Metohiji. Rezoluciju podržale sve stranke osim LDP-a, LSV-a i DSS-a i samostalnog poslanika Rize Haljimija.

Nekoliko sati pre glasanja Vlada je skinula oznaku tajnosti sa platforme, posle čega je Rezoluciju o Kosmetu podržala i Demokratska stranka.

Premijer Ivica Dačić objasnio je da je oznaka poverljivosti sa dokumenta skinuta na zahtev poslaničkih grupa i da će platforma biti objavljena na sajtu vlade.

"Nema tajni, razlika je u svega dva pasusa", rekao je premijer.

Posle skidanja oznake tajnosti, šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je da će ta stranka glasati za rezoluciju i čestitao vladi na hrabrosti.

Rasprava u parlamentu trajala je ceo dan, dva puta je prekidana zbog spornog amandmana DS-a, u kome je ta stranka tražila kako bi se isteralo na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije, koju su prihvatili i Srbi sa Kosova. Posle obećanja da će biti skinuta oznaka tajnosti DS je povukao sporni amandman.

Ukupno, na tekst rezolucije podneto je 14 amandmana, od čega su tri prihvaćena.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu