ZZŠ: Verko piše državnom vrhu - iKragujevac


Politika

"Zajedno za Šumadiju" je postala veoma agilna jer su samo danas imali tri saopštenja za štampu.

U otvorenom pismu stranke "Zajedno za Šumadiju" državnom vrhu Srbije navodi se da je ponašanje dela policije u Kragujevcu nedopustivo i da su procesi koji se vode protiv najviših funkcionera te stranke politički.

Stranka "Zajedno za Šumadiju" čiji je lider Veroljub Stevanović, saopštila je da je uputila otvoreno pismo državnom vrhu Srbije, u kome ukazuju na nedopustivo ponašanje dela policije u Kragujevcu, na političke procese protiv najviših funkcionera te stranke, ko i na izostanak blagovremene reakcije državnih organa koji može imati nesagledive posledice.

Stranka je otvoreno pismo uputila predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksnadru Vučiću, a potpisali su ga pored Stevanovića, i dvoje potpredsednika stranke Slavica Saveljić i Saša Milenić, prenosi Tanjug.

U pismu se podseća da je stranka jednom već obavestila nadležne u državi o ponašanju čelnika kragujevačke policije i da je poslednji trenutak da reaguju i spreče dalekosežne posledice.

"Baš zbog toga vam se obraćamo, da ne ostanete neobavešteni da je na teritoriji Republike Srbije čija je bezbednost pod ingerencijom PU Kraguejvac ugrožen sistem državnih garancija i ustavnih jemstava za čitav niz ljudskih prava i građanskih sloboda, a koje ne krši lokalna samouprava, niti medijska priča o stranačkoj vojsci, već zvanična lica državnog organa - Policijske uprave u Kraguejvcu", navodi se u otvorenom pismu.

Stranka u pismu ponavlja ranije izrečene optužbe na račun prvog čoveka policije u Kragujevcu Ivana Đorovića i jednog broja njegovih saradnika, ocenjujući da je reč o teroru grupe policajaca nad izabranim političkim predstavništvom Kragujevčana i nad razvojem grada u celini.

U otvorenom pismu se takođe ocenjuje, da su politički procesi u Kraguejvcu svojevrsna falsifikacija države, pravno kamufliran teror policajaca, orijentisan na pritvaranje političkara i njihovu eliminaciju, dok s druge strane, nema reakcije na krivične prijave i predstavke protiv jednog broja odgovornih u Policijskoj upravi u Kragujevcu.

"Vodeći funkcioneri se prisluškuju i ometaju u elektronskim komunikacijama, brojni funkcioneri stranke su uhapšeni a pojedini još u pritvoru, samo zato da bi bili hapšeni i držani u pritvoru, bez izgleda da se pravno održi bilo kakva optužba protiv njih", navodi se u pismu.

Stranka smatra da su sud i tužilaštvo pod očiglednim pritiskom policije, kao i da su nesposobni da odbrane svoj integritet pred policijom i da nijedna stranačka prijava protiv policije, nije procesuirana, za razliku od anonimnih prijava protiv funkcionera Zajedno za Šumadiju.

"Svi organi lokalne samouprave, direktni i indirektni korisnici budžeta lokalne samouprave mesecima su pod pritiskom policijskih provera, zbog čega je lokalna samouprava praktično posednuta i blokirana od strane policije", navodi se u pismu.

"Politiku koja se time uspostavlja nikada ne možemo da prihvatimo, ma čija da je i ma ko iza nje stajao", zaključuje se u otvorenom pismu najviših funkcionera stranke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu