Mrkonjić : Za četiri godine 200 kilometara Koridora 10 - iKragujevac


Politika

Mrkonjić je rekao da je na Koridoru 10 izgradnja 50 kilometara godišnje, što je za četiri godine 200 kilometara, sjajan rezultat ako se zna da u protekle tri decenije niko toliko nije uradio. 

"Preostalo je još 130 kilometara, tenderi su završeni i intenzivno se radi na istočnom kraku ka bugarskoj granici i na južnom ka Makedoniji. Na koridoru 11 otvorena su gradilišta na deonici Ub-Lajkovac 12,5 km i 45 km na trasi od Ljiga do Preljine", rekao je Mrkonjić danas.

On je demantovao da su računi putarskih preduzeća prazni.

"Nisu prazni, evo sada smo im uplatili preko četiri milijarde dinara. Ne možemo sve ođednom. Teškoće postoje, ali sanira se deo po deo problema. Putarske firme koje održavaju puteve imaju dovoljno sredstava. Preduzeća su takva kakva jesu, divlja privatizacija je bila pre mene", rekao je Mrkonjić.

On je dodao da je plan da se rehabilituje i rekonstruiše kompletna železnica, posebno na pruzi Beograd-Bar.

"U taj posao biće uloženo više od 4,5 milijardi evra. Želimo da naši vozovi idu brzinom od 100km/h. Sve što radimo predviđeno je desetogodišnjim master planom, a prioriteti su dve deonice železničkog koridora 10 od Novog Sada do Subotice i od Niša do Dimitrovgrada, elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, završetak Žeželjevog mosta kod Novog Sada i mosta na Moravi kod Ćuprije, nabavka elektromotorskih vozova...", istakao je Mrkonjić.

Mrkonjić je naglasio da do marta subina "Jata" mora biti izvesna.
"Formirana je radna grupa koja već radi na pronalaženju najboljeg rešenja, da se uzmu avioni na lizing, formira nova kompanija... Sadašnji direktor bi trebalo da ostane na čelu 'Jata' dok se taj posao ne završi, a posle sledi javni konkurs", rekao je Mrkonjić.

On je dodao da će, pošto je usvojen Zakon o javnim preduzećima, insisirati na konkursima za izbor direktora javnih preduzeća, što, kako je ocenio, neće biti garancija departizacije, ali oni moraju da budu sprovedeni.

Mrkonjić je rekao da Miroslava Miskovića nije video14 godina, a neki mediji ga optužiše da je njegov plaćenik.
"To je sramota. U Ministarstvu nema korupcije, tenderi definišu sve, pa izvolite nađite propuste. Nema ih", tvrdi Mrkonjić.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu