Ešton predlaže Ahtisarijevo rešenje za sever Kosova - iKragujevac


Politika

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton će na sledećem sastanku premijera Kosova i Srbije predložiti rešenje za sever Kosova koje ne izlazi iz okvira koji je predložio bivši izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari, piše u subotu prištinski Ekspres. 

Izvori dnevnika navode da će Eštonova predstaviti predlog koji ima za cilj da reši pitanje na severu zemlje.

List saznaje da Brisel ima predlog koji je izradio jedan zapadni diplomata koji je direktno uključen u proces razgovora izmedju Prištine i Beograda.

Prema tom predlogu, opštinama na severu Kosova se nudi učlanjenje u specifične evropske mehanizme koji promovišu opštinsku i regionalnu saradnju i u kojima se uglavnom učlanjuju asocijacije opština.

Takav mehanizam je Savet evropskih opština i regiona, koji je najveća organizacija lokalne i regionalne samouprave u Evropi. I Komitet regiona, koji deluje u okviru EU, mehanizam je lokalne samouprave.

Izvori Ekspresa ističu da predlog ne izlazi iz okvira predloga Ahtisarija koji opštinama sa srpskom većinom dozvoljava direktnu saradnju sa Srbijom.

"Opštine imaju pravo medjuopštinske i medjugranične saradnje u oblastima sopstvenih i proširenih ovlašćenja", navodi se u jednom od rešenja u planu Ahtisarija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu