Dogodilo se 29. juna - iKragujevac


Kultura

1855. – U Londonu je izašao prvi broj lista „Dejli telegraf“.

 

1869. – Proglašen je Namesnički ustav koji je kneževinu Srbiju uveo u doba ustavnosti. Prvi put u istoriji Srbije skupština je postala zakonodavni organ, mada sa ograničenim pravima.

1873. – U Stričićima u Bosanskoj krajini rođen je pisac Petar Kočić, autor satira „Jazavac pred sudom“ i „Sudanija“.

1882. – U Beogradu je pušten u rad prvi savremeni vodovod koji je napravljen prema projektu nemačkog inženjera Oskara Smrekara. Iz pet dubokih bunara grad je dobijao oko 65 litara vode u sekundi.

1922. – Rođen je srpski pisac Vasko Popa, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najvećih pesnika srpske književnosti u drugoj polovini 20. veka. („Kora“, „Nepočin-polje“, „Sporedno nebo“, „Uspravna zemlja“, „Vučja so“, „Živo meso“, „Kuća nasred druma“).

1939. – Sletanjem aviona „Diksi kliper“ na aerodrom u Lisabonu obavljen je prvi komercijalni let iz SAD u Evropu.

1995. – Više od 500 ljudi poginulo je u Seulu (Južna Koreja) kada se srušila petospratna robna kuća.

1995. – Umrla je američka filmska glumica Lana Tarner, holivudska zvezda pedesetih godina 20. veka („Monsunske kiše“, „Ljubav je snašla Endija Hardija“, „Imitacija života“).

1998. – Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj 1992. godine, izvršio je samoubistvo u zatvoru u Ševeningenu, blizu Haga.

2000. – Umro je Vitorio Gasman, jedan od najvećih italijanskih filmskih i pozorišnih glumaca. Na filmu je radio sa najpoznatijim rediteljima kao što su Dino Rizi, Etore Skola i Mario Moničeli („Sram“, „Gorki pirinač“, „Miris žene“, „Život je roman“).

2001. – Premijer SRJ Zoran Žižić podneo je ostavku dan nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

2001. – U Beču su ministri inostranih poslova SRJ i četiri bivše jugoslovenske republike potpisali sporazum o sukcesiji, čime je okončan dugogodišnji spor oko nasleđa bivše SFRJ.

2003. – U 96. godini umrla je čuvena holivudska glumica Ketrin Hepbern, koja je igrala u više od 50 filmova i osvojila četiri Oskara za uloge u filmovima: „Jutarnja slava“, „Pogodi ko dolazi na večeru“, „Zima jednog lava“ i „Na zlatnom jezeru“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu