Dogodilo se 22. juna - iKragujevac


Kultura

1675. – Čarls II osnovao je Kraljevsku opservatoriju u Griniču.

 

1815. – Napoleon je posle poraza kod Vaterloa, po drugi put abdicirao.

1826. – Rođen je srpski pisac Timotej Atanacković, poznat kao Bogoboj Atanacković, jedan od obnovitelja srpske proze posle okončanja ropstva pod Turcima. Tokom studija u Beču, upoznao je Vuka Karadžića, Branka Radičevića, Đuru Daničića i postao oduševljeni pobornik Karadžićevih reformi. Aktivno je učestvovao u radu Majske skupštine u Sremskim Karlovcima 1848. Bio je jedno vreme sekretar episkopa bačkog Platona Atanackovića. Dela: roman „Dva idola“, pripovetke „Bunjevka“, „Darak“, „Srpkinja“.

1898. – Rođen je Erih Marija Remark, nemački književnik, veliki protivnik nacizma i rata. Proslavio se svojim prvim romanom, „Na Zapadu ništa novo“ (1929), u kojem je realistički i sa potresnim humanizmom prikazao jedno razdoblje Prvog svetskog rata (ova knjiga je, kao i Remarkove druge knjige, bila zabranjena u Nemačkoj). Ostala dela: „Povratak“, „Tri ratna druga“, „Trijumfalna kapija“, „Iskra života“…

1905. – Na inicijativu redakcija Srpskog književnog glasnika „Dela“ i „Nove iskre“, održana je konferencija na kojoj je osnovano „Srpsko Književničko društvo“, sa sedištem u Beogradu koje je trebalo da ima redovne i počasne članove. Na ovoj konferenciji, za predsednika je izabran Simo Matavulj, a za sekretara Jovan Skerlić.

1911. – Kralj Džordž V, sin Edvarda VII iz dinastije Saks-Koburg-Gota krunisan je za kralja Engleske. Vladaće do 1936. godine, ali bez aktivne političke uloge.

1941. – Povodom napada Nemačke na ŠSR u Drugom svetskom ratu, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas narodima Jugoslavije da se pripreme za ustanak protiv nacističkih okupatora.

1970. – Američki predsednik Nikson potpisao je 26. amandman, kojim je starosna granica za pravo glasa smanjena na 18 godina.

1981. – Mark Dejvid Čepman proglašen je krivim za ubistvo Džona Lenona.

1981. – Teniser Džon Mekinro napravio je skandal svojim sramnim ponašanjem na turniru u Vimbldonu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu