Završena pozorišna sezona - iKragujevac


Kultura

Izvođenjem monodrame „Dnevnik jednog ludaka“ na sceni pod otvorenim nebom i koncertom „KST benda i gostiju” ispred zgrade pozorišta, spuštena je zavesa na jednu od najuspešnijih sezona kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra u poslednjih nekoliko godina.

Glumci su sinoć ponovo priredili sjajan doživljaj publici. Lepo letnje veče bilo je prilika da se veliki broj građana okupi ispred teatra, što se, nažalost, nije dogodilo, a svi oni koji nisu došli mogu da žale za propuštenom prilikom da uživaju u istinskom spektaklu. Najpre je Ivan Vidosavljević izveo monodramu „Dnevnik jednog ludaka“, rađenu po Gogoljevom tekstu, a potom je „KST bend“ (Dragoslav Tanasković Trnda, Ivan Filipović Fića i Vladimir Lazarević Lune), sa gošćom, vokalnom umetnicom Jasminom Numić Perom, zasvirao popularne melodije i numere iz predstava postavljenih na sceni najstarijeg srpskog pozorišta.

Glumac Aleksandar Milojević Lija dodatno je zabavio publiku kada se popeo na scenu dok je svirana numera iz hit predstave „Do gole kože“ i izazvao oduševljenje okupljenih ispred Teatra raskopčavanjem košulje, podsećajući na legendarnu scenu striptiza očajnih radnika koji su ostali bez posla i započeli borbu za goli život skidanjem pred masom…

Rekapitulacija upravo završene sezone izneta je i na današnjoj zvaničnoj konferenciji za novinare u KST-u.

„Iza nas je svakako jedna od najuspešnijih sezona u kojoj smo na redovnom repertoaru imali 16 predstava, koje smo izveli 99 puta. Imali smo četiri premijere apsolutnih hitova – ‘Do gole kože’, ‘Moje bivše, moji bivši’, ‘Hladnjača za sladoled’ i ‘Čovek, zver i vrlina’. Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, a naši komadi i glumci osvojili su čak 14 nagrada! Pored pobrojanog, kao veliki uspeh smatram to što smo uspeli da vratimo našu staru publiku u Teatar i da privučemo novu – predstavnike mlade generacije“, rekao je mr Vojo Lučić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

Glumac Miloš Krstović ističe da je minula sezona u kragujevačkom Teatru, u produkcijskom smislu, verovatno jedna od retko uspešnih na nivou cele Srbije.

„Osvojili smo brojne nagrade, ali je za nas glumce najvažnije to što smo igrali, svi smo bili angažovani cele sezone“, kazao je Krstović.

Nikolu Milojevića je, kako kaže, posebno inspirisao vrlo raznolik repertoar.

Čedomir Štajn istakao je da je borj osvojenih nagrada logičan sled uloženog ogromnog truda i rada članova ansambla.

„Ono što bih posebno izdvojio jesu gostovanja. Učestvovali smo na deset festivala u zemlji i inostranstvu i ja, koji sam deset godina u Teatru, nikada do sada nisam imao toliko gostovanja u toku jedne sezone“, rekao je Štajn.

U KST-u kažu da će nastojati da u sledećoj sezoni održe nivo dostignut u ovoj i najavljuju dve velike premijere već u prvom delu nove sezone, do kraja 2013. godine, nove predstave i u drugom delu sezone, u 2014. godini, kao i obnavljanje nekih starih komada koje je publika volela – „Laža i paralaža“ i „Seobe“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu