Dogodilo se 19. juna - iKragujevac


Kultura

1623. – Rođen je francuski matematičar, fizičar i filozof Blez Paskal. Konstruisao je jedan od prvih kalkulatora i značajno doprineo razvoju matematičkih teorija, posebno teorije verovatnoće.
 

 

1824. – U Nju Džerziju je odigrana prva bejzbol utakmica sa uspostavljenim pravilima.

1862. – Američki Kongres je zabranio ropstvo na teritoriji SAD.

1885. – U Njujork je stigla Statua slobode, poklon Francuske.

1885. – Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stevan Hristić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu, šef Beogradske filharmonije, direktor Opere u Beogradu i prvi predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije („Ohridska legenda“, „Vranjanska svita“, „Rapsodija“).

1886. – Rođen je srpski slikar Jovan Bijelić, član Srpske akademije nauka, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih stvaralaca između dva svetska rata („Portret devojke“, „Kupačica“, „Dvorište“, „Ženski akt“, „Sarajevo“, „Portret starice“).

1897. – Umro je engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot, kojem su 1880. zakupci imanja kojim je upravljao odbili saradnju. Takav vid otpora kasnije je nazvan prema njegovom prezimenu – bojkot.

1906. – Rođen je britanski fiziolog i biohemičar ruskog porekla Ernst Boris Čejn. Sa Aleksanderom Flemingom i Hauardom Volterom Florijem 1945. je podelio Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće penicilina.

1947. – Rođen je indijski pisac Salman Ruždi, koga je iranski verski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi „Satanski stihovi“. Ruždi je od tada do 2000. godine, kada se seli u Njujork, živeo u Velikoj Britaniji pod zaštitom Skotland Jarda.

1953. – Džulijus i Etel Rozenberg, osuđeni za špijunažu u korist SSSR-a, pogubljeni su na električnoj stolici u američkom zatvoru Sing-Sing.

1954. – Rođena je Ketlin Tarner, američka filmska glumica.

1970. – Sovjetski vasionski brod „Sojuz-9“ postigao je novi rekord u dužini boravka u kosmosu od 17 dana, 16 časova i 59 minuta.

1987. – U eksploziji u garaži robne kuće u Barseloni poginulo je 12 i ranjeno više od 30 ljudi. Odgovornost je preuzela baskijska separatistička organizacija ETA.

1995. – Čečenski pobunjenici oslobodili su 1.500 talaca, koje su držali šest dana, i napustili bolnicu u gradu Buđenovsk na jugu Rusije, nakon što je sa ruskim vlastima dogovoren prekid vatre i nastavak mirovnih pregovora o Čečeniji.

2000. – Britanski carinici otkrili su u luci Dover, u kamionu hladnjači, 58 leševa Kineza, ilegalnih emigranata.

2004. – Saudijska Arabija saopštila je da je u sukobu bezbednosnih snaga i terorista ubijen Abdulaziz al-Mogrin, koga su smatrali vođom Al Kaide u toj državi, kao i još trojica njegovih pomagača. Do sukoba je došlo nekoliko sati nakon što su teroristi na svoj Internet sajt postavili fotografiju odsečene glave kidnapovanog američkog inženjera Pola M. Džonsona Juniora.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu