Dogodilo se 12. juna - iKragujevac


Kultura

1667. – Žan Batist Deni, lekar Luja XIV, izveo je prvu uspešnu transfuziju krvi petnaestogodišnjem dečaku, koristeći krv ovce.

 

1848. – Mađarska vojska napala je Sremske Karlovce, sedište Srba u Ugarskoj, što se smatra početkom mađarsko-srpskog rata 1848. godine.

1849. – Mađari su topovima sa Petrovaradina skoro potpuno uništili Novi Sad braneći se od napada vojske hrvatskog bana Jelačića, koji je kao austrijski oficir imao naređenje da uguši mađarsku revoluciju.

1929. – Rođena je Ana Frank, autor dnevnika o stradanju Jevreja u okupiranom Amsterdamu u Drugom svetskom ratu, koji je pisala u tajnom skrovištu. Ubijena je u martu 1945. u nacističkom logoru Bergen-Belzen. Od porodice Frank rat je preživeo jedino Anin otac.

1936. – Na Malom Kalemegdanu u Beogradu otvoren je Zoološki vrt, u kojem je do 1941. godine sakupljeno oko 1.200 životinja.

1976. – U državnom udaru u Urugvaju oboren je predsednik Huan Bordaberi i počela je devetogodišnja vojna diktatura.

1987. – Bivši car Centralno afričke Republike Žan Badel Bokasa osuđen je na smrt zbog zločina izvršenih tokom trinaestogodišnje vladavine.

1999. – Na Kosovu i Metohiji počelo je razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR), na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

2001. – Mohamed Rašid Daud Al-Ovali, sledbenik teroriste Osame Bin Ladena, vođe Al-Kaide, osuđen je u Njujorku na doživotni zatvor, bez prava na žalbu, za ubistvo 213 osoba u eksploziji bombe koju je postavio 1998. u ambasadi SAD u Keniji, i učešće u terorističkom napadu na ambasadu u Tanzaniji.

2003. – U 88. godini umro je Gregori Pek, jedan od poslednjih filmskih velikana svog doba. Ostao je upamćen po ulogama u filmovima „Praznik u Rimu“, „Džentlmenski sporazum“, „Snegovi Kilimandžara“. Oskara je dobio 1962. za ulogu u filmu „Ubiti pticu rugalicu“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu