Aleksandrovac: Međunarodni sajam vina - iKragujevac


Kultura

U Župi aleksandrovačkoj, prošlog vikenda održan je Drugi međunarodni sajam vina. Organizator dvodnevne manifestacije koja je okupila oko šezdeset domaćih i izlagača iz Slovenije, Makedonije i Bugarske bili su turistička organizacija i opština Aleksandrovac.

Defile učesnika iz centra Aleksandrovca do sportske hale u kojoj se dvodnevna sajamska manifestacija održava, prethodio je svečanom otvaranju, uručenju nagrada, priznanja i proglašenju najboljih vina od 200 prispelih uzoraka koje je vrednovao stručni žiri.

Slobodan Jović predsednik stručnog žirija kaže da je ovaj sajam doprinos našoj vinskoj kulturi jer pomaže da na jednom mestu spoznamo veliki deo domaćih vina.

"Što se kvaliteta tiče, u usponu je, u odnosu na prošlu godinu, ali proizvođačima treba i pomoći. Tradicija je dobra. Moraju pre svega da budu čisti sudovi, podrumi, mora da se zna nešto od tehnologije u trenutku berbe, ali svi ti nedostaci mogu da se eliminišu samo ako se malo okrenu savremenoj tehnologiji", dodaje on.

Sa tim ciljem u Aleksandrovcu se već dve godine uz pomoć sredstava Evropske unije realizuje projekat "Lanac vrednosti za visokokvalitetno srpsko - viteško vino" , vredan 450.000 evra. Očekivani rezultati uključuju povećanje obima proizvodnje visoko kvalitetnog vina u 35 kompanija koje se bave proizvodnjom vina u regionu centralne Srbije i visok nivo usklađenosti sa standardima kvaliteta EU za najmanje 200 vinarija.

Prvog dana sajma, u sklopu projekat, u rad je puštena najsavremenija laboratorija i linija za flaširanje u Poljoprivrednoj školi.

Direktor Labena d.o.o. Ljubljana Borut Čeh kaže da je to jedinstvena laboratorija u Srbiji sa aparatom koji će poboljšati celi proces od berbe, preko šire do krajnjeg prizvoda, jer se analize, za koje je, kako kaže, nekada trebalo i više sati sada dobijaju jako brzo.

"Za samo dva minuta iz uzorka od pet mililitara vina ili šire, analizira se čak šest parametara", dodaje on.

Laboratoriju će koristiti vinari Župe i okoline, ali i učenici Poljoprivredne škole sa smera vinogradar-vinar u sklopu stručne prakse.

Direktor Poljoprivredne škole u Aleksandrovcu Branko Rajičić kaže da je linija za flaširanje smeštena u podrumu škole koji je posle trideset godina renoviran.

"Tu su ispiračica, mono blok, etiketirka, zatvaračica i dva suda u koji će, svi vinari župskog kraja, moći da dovezu svoje vino, da se u njima stabilizuje i da ga flaširaju. Pored toga imamo i tri pokretna uređaja za punjenje flaša koji će moći da se transportuju do samih vinarija", kaže Rajičić.

Vinarstvo i vinogradarstvo veliki su potencijal Srbije zbog čega će država subvencijama ovaj vid proizvodnje u narednom period bitno pomoći. U saradnji sa stručnjacima iz Španije i Italije, započet je projekat izrade srpskog vinskog registra, a obavljena je i reforma vinogradarskih reona.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović kaže da će ovaj kraj u buduće imati naziv Tri Morave što će biti osnova za dobijanje oznake geografskog porekla za proizvodjače iz Župe i Rasinskog okruga.

"To je dodatna vrednost proizvoda koja mu uvećava cenu na tržištu i pruža veću mogućnost izvoza. Iz novih kreditnih aranžmana koji treba da se završe sa Investicionim fondom Abu Dabija jedan značajan deo sredstava ići će za kupovinu opreme neophodne u vinarstvu i vinogradarstvu. Cilj nam je i u trgovačkom i u zakonodavnom delu da omogućimo onima koji proizvode da žive od tog, da nema sivih kanala koji ih ometaju, da se standardizacijom i zaštitom geografskog porekla značajno poveća kvalitet vina", kaže Golubović.

On dodaje i da dobar marketing i manifestacije poput ove, pomažu ;inistarstvu poljoprivrede u promovisanju srpskih vina.

Drugi međunarodni sajam vina u Aleksandrovcu, na kojem su vina predstavili i proizvođači iz Slovenije, Makedonije i Bugarske, bio je prilika i za razmenu iskustava koja će domaćim proizvođačima pomoći da dospeju na vinsku kartu Evrope.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu