Dogodilo se 8. juna - iKragujevac


Kultura

632. – U Medini je umro Abul Kasim Muhamed, osnivač islama, monoteističke religije zasnovane na „Kuranu“. Sproveo je političko i versko ujedinjenje Arapa i time stvorio osnovu za njihovu vojno-političku i kulturnu ekspanziju prema Istoku i prema Zapadu.

 

1695. – Umro je holandski astronom, matematičar i teorijski fizičar Kristijan Hajgens. Otkrio je 1655. Saturnov prsten i jedan njegov satelit, objasnio način prostiranja svetlosti (Hajgensov princip) i konstruisao časovnik sa klatnom.

1810. – Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih predstavnika muzičkog romantizma („Koncert u a-molu za klavir i orkestar“, koncerti za klavir, koncerti za violončelo, ciklusi solo pesama).

1876. – Umrla je francuska književnica Žorž Sand, preteča feminizma, autor sentimentalnih, socijalnih i seoskih romana i priča („Indijana“, „Lelija“, „Đavolja bara“, „Majstori trubači“, „Povest mog života“). Ostavila je i obimnu prepisku i memoare.

1940. – Nemačke krstarice „Šarnhorst“ i „Gnajsenau“ su u Drugom svetskom ratu potopile britanski nosač aviona „Glorijus“ i razarače „Ardent“ i „Akasta“. Poginulo je više od 1.500 mornara.

1942. – Japanske podmornice su u Drugom svetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sidnej.

1943. – Umro je srpski matematičar Mihajlo Petrović (Mika Alas), osnivač beogradske Matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu i član Srpske kraljevske akademije.

1986. – Uprkos optužbama da je kao nacistički oficir u Drugom svetskom ratu odgovoran za zločine u Jugoslaviji i Grčkoj, bivši generalni sekretar UN Kurt Valdhajm izabran je za predsednika Austrije. Bojkotovao ga je gotovo ceo svet.

1993. – U svom pariskom stanu ubijen je Rene Buske, šef francuske policije za vreme nacističke okupacije zemlje u Drugom svetskom ratu.

1995. – Grupa američkih marinaca uspešno je okončala akciju spašavanja kapetana Skota O’Grejdija, čiji je avion F-16 šest dana ranije u severozapadnoj Bosni oborila vojska bosanskih Srba.

2001. – U jednoj školi u japanskom gradu Ikedi mentalni bolesnik usmrtio je nožem osam učenika, a 15 učenika i nastavnika ranio. To je najveće masovno ubistvo u toj zemlji od 1995, kada je od trovanja gasom u podzemnoj železnici u Tokiju umrlo 12, a hiljade ljudi osetilo poledice trovanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu