Dogodilo se 7. juna - iKragujevac


Kultura

1502. – Rođen je Ugo Buonkompanjo, papa Grgur XIII od 1572. do 1585. godine. Reformisao je Julijanski kalendar (1582), koji je kasnije po njemu nazvan Gregorijanski

 

1848. – Rođen je francuski postimpresionistički slikar Pol Gogen, čije je delo imalo značajan uticaj na razvoj ekspresionizma i na formiranje fovizma („Materinstvo“, „Beli konj“, „Plemkinja“, „Dve devojke s Tahitija“).

1861. – U američkom gradu Nju Orleansu izvedena je prva predstava striptiza.

1929. – Ponovo je uspostavljena Papska država (Vatikan) u Rimu. Crkvena država prestala je da postoji 1870. kada je sa gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

1940. – Rođen je Tom Džons, britanski pevač iz Velsa koji se proslavio širom sveta.

1974. – U Ivanjici je puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe. Stanica je uništena u vazdušnom napadu NATO na Jugoslaviju 1999. godine.

1980. – Umro je Henri Miler, jedan od najpoznatijih američkih pisaca. Najpoznatija dela „Rakova obratnica“ (1934) i „Jarčeva obratnica“ (1939), dugo zabranjivane u SAD, objavio je u Parizu, gde je radio kao novinar.

1981. – Izraelski avioni su razorili irački nuklearni reaktor „Osirak“ blizu Bagdada.

1990. – Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.

1993. – U saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj poginuo je jedan od vrhunskih svetskih košarkaša Dražen Petrović (28), koji je bio i jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i državni reprezentativac bivše Jugoslavije.

1998. – Jake policijske snage Republike Srbije rasturile su u Prištini proteste kosovskih Albanaca koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti pod motom „Kosovo-najveći zatvor na svetu“.

2000. – U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, poginule su 22 osobe, među kojima i jedan ministar, a oko 600 je ranjeno kada je bombaš-samoubica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu