Dogodilo se 2. juna - iKragujevac


Kultura

1740. – Rođen je francuski pisac Donasjen Alfons Fransoa de Sad, poznat kao Markiz de Sad. Njegovi romani smatraju se patološkom pornografijom, ali i delima koja ruše ustaljene društvene norme („Justina“, „Žilijeta“, „120 dana Sodome“). Od njegovog prezimena potiče izraz sadizam.

 

1904. – Rođen je američki olimpijski šampion u plivanju i filmski glumac Džoni Vajsmiler, koji je prvi uspeo da prepliva 100 metara za manje od jednog minuta. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928. godine. Poznatiji je, međutim, kao tumač glavne uloge u filmovima o Tarzanu.

1946. – Italijani su se na referendumu izjasnili za republiku i time odbacili monarhiju Savojske dinastije.

1953. – Krunisanje britanske kraljice Elizabet II u Vestminsterskoj katedrali u Londonu bilo je prvo krunisanje u istoriji koje je prenosila televizija.

1955. – Jugoslovenski i sovjetski lideri, Josip Broz Tito i Nikita Hruščov, potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948. godine.

1969. – U sudaru australijskog nosača aviona „Melburn“ ivameričkog razarača „Frenk E. Evans“ u Južnokineskom moru, poginula su 74 američka mornara.

1987. – Umro je španski gitarista Andres Segovija, koji se proslavio interpretacijama klasične muzike na gitari. Transkribovao je za gitaru kompozicije Johana Sebastijana Baha i Hendla.

1987. – Sovjetski i kanadski skijaši su prvi put prešli iz jedne u drugu zemlju idući preko Severnog pola.

1997. – Timoti Mekvej proglašen je krivim za podmetanje bombe u federalnu zgradu u Oklahoma Sitiju 1995. godine, kada je poginulo 168 ljudi. Makvej je osuđen na smrt i pogubljen na električnoj stolici 10. juna 2001.

1998. – Srpska policija u Beogradu je presrela i brutalno pretukla studente koji su krenuli prema zgradi vlade Srbije da izraze protest zbog novog Zakona o univerzitetu.

1999. – Žene Japana izborile su se za upotrebu pilula za kontracepciju, tri decenije nakon što se pilula pojavila na Zapadu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu