PZD: "Na Belu nedelju" - iKragujevac


Kultura

U kragujevačkom Pozorištu za decu, u sredu, od 18 časova, biće izvedena prepoznatljiva predstava ovog pozorišta „Na Belu nedelju“, za koju je scenario po ideji Slavice Mihailović napisala Dana Andonova, dok je predstavu režirao Veselin Bojdev. Autor muzike je Bora Dugić.

U predstavi igraju: Darija Nešić, Petar Lukić, Milomir Rakić, Nevena Brzaković, Miloš Milovanović i Milica Redžić Vulević.

Iako u podnaslovu predstave stoji da je rađena po motivima srpskog narodnog običaja – Bele nedelje, ova lutkarska predstava bez reči najizrazitije govori o jednom mnogo širem prostoru i to na na način koji se u modernoj antropologiji i kulturologiji najizrazitije eksplicira u radovima Marije Todorove, posebno u njenoj knjizi „Imaginarni Balkan“. I zaista, taj Balkan, koji nije određen u nauci ni geografski, ni nominalno, ni istorijski, ni kulturno, ostaje kao pojam u koji svi mogu mirne duše da učitavaju svakojake proizvoljnosti. Takav imaginarni Balkan i balkanizacija kao proces, za kojeg Todorova veli da ga neki u univerzitetskim krugovima izjednačavaju sa multikulturalnošću, drugi mu spočitavaju preteranu specijalizaciju, dok ga treći koriste kao metaforu za postkomunizam, ali i postmodernizam, jeste pravi imaginarni okvir za nadahnutu, emocijama nabijenu kreaciju. Muzika i pokret u kojima ima zvukova i tradicija Srbije, Rumunije i Bugarske, dovoljni su i da bez reči ispričaju ne toliko etno priču o jednom običaju, koliko priču o jednoj ljubavi koja se završava velikim potomstvom…

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu