U Galeriji "Rima" izložba Nedeljka Gvozdenovića - iKragujevac


Kultura

U poznatoj kragujevačkoj Galeriji „Rima“, u utorak, 21. maja, u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba slika akademika Nedeljka Gvozdenovića (1902. Mostar – 1988. Beograd).

Nedeljko Gvozdenović je u Minhenu 1926. godine završio Internacionalnu školu kod profesora Hanca Hofmana. Po završenim studijama došao je u Beograd. Bio je profesor na Likovnoj akademiji u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Sa nekolicinom svojih kolega i ondašnjih studenata, od kojih su neki danas akademici, bio je inicijator osnivanja Kuće legata, kao posebne ustanove kulture koja bi se starala o zaostavštinama poklonjenim Muzeju grada Beograda.

 Slikar Nedeljko Gvozdenović je zaveštao Muzeju veliki broj svojih radova raznih tehnika – ulja, gvaševa, tempera, akvarela i crteža, svoj stan sa ateljeom, idealnu trećinu kuće u Beogradu i izvesnu sumu novca za opremanje galerije u kojoj će biti izložena njegova dela. Grad Beograd je poverio legat Nedeljka Gvozdenovića na staranje i javno izlaganje Muzeju grada 1983. godine, kada je svečano otvorena Galerija Gvozdenović.

Izložba traje do 3. juna.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu