Večeras u pozorištu "Titanik" - iKragujevac


Kultura

Na sceni Knjaževsko-srpskog Teatra večeras se od 20 sati igra predstava “Noć u kafani Titanik“, koju je po motivima priča Ive Andrića dramatizovao i režirao Nebojša Bradić.

Predstava je rađena po tekstovima Ive Andrića. Možda bih, ako tako mora biti, i pristao još da padnem kao žrtva mržnje, ali da živim u mržnji i sa mržnjom, da učestvujem u njoj, to ne mogu, navodi Ivo Andrić u pripoveci „Pismo iz 1920”. Upravo ovu rečenicu iskoristio je Nebojša Bradić kao ideju za predstavu “Noć u kafani Titanik”, a kao polaznu tačku upotrebio je još jednu pripovetku našeg nobelovca pod nazivom „Bife Titanik”.

Andrićeva pripovetka prikazuje specifičan odnos između progonitelja i žrtve, pa tako daje dobru osnovu za razvoj dramskih situacija. Iako u predstavi nailazimo na likove i situacije koji nisu deo originalne priče, oni veoma liče na nešto što bi moglo izaći iz Andrićevog pera.

“Noć u kafani Titanik” predstavlja metaforu, ali i jednu vrstu sinonima za sudbinu našeg prostora i vremena. Događaji koji su se odvijali od objavljivanja pripovetke do danas u delo su učitali nova značenja koja Andrić verovatno nije predvideo, ali koja su i danas univerzalno primenljiva. Tako predstava povezuje nekadašnji svet sa savremenim, uz poruku da čovek mora uzeti život u svoje ruke.

Igraju: Miloš Krstović, Mirko Babić (Saša Pilipović), Miodrag Pejković, Isidora Rajković, Milić Jovanović, Nikola Milojević, Jasmina Dimitrijević, Marina Perić Stojanović, Dragan Stokić, Vladan Živković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu