Snimanje filma "Jevrejska istorija Kragujevca" - iKragujevac


Kultura

Jevrejski istorijski institut "Centropa" je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uz podršku Međunarodne radne grupe za saradnju u obrazovanju, sećanju i istraživanju Holokausta i Ambasade SAD organizovao krajem novembra 2012. godine seminar za nastavnike ,,Upotreba novih tehnologija i istorija Jevreja na Balkanu’’.

Polaznici seminara su bili nastavnici koji su prošli obuku u Yad Vashemu o metodama i načinu rada sa učenicima o Holokaustu.
Poljoprivredno- hemijska škola ,,Dr Đorđe Radić,, iz Kraljeva se odazvala pozivu i pedagog Eschenasi Milutinović Marsela je nakon dvodnevne obuke koju je vodio Edward Serotta i dao nam pregršt ideja o mogućnostima snimanja filmova o istoriji Jevreja na Balkanu odlučila da osmisli projektnu nastavu o istraživanju života Jevreja u Kragujevcu tokom XIX i XX veka.
Projekat je podržala i finansijski pomogla Ambasada SAD-a omogučivši nam dvodnevni boravak u Kragujvcu kako bismo realizovali planirane aktivnosti.

Projekat se odvija kroz više faza:
Pripremna faza
Istraživanje i prikupljanje podataka o Jevrejima Kragujevca
Intervju sa jevrejskim porodicama
Rad na filmu ( projektom je zamišljen petnaestominutni video zapis)

U realizaciju projekta je uključeno šest učenika koji su ujedno i članovi školske sekcije koja izučava Holokaust : Anđela Tošković, Filip Vujović, Selena Vučković, Maja Marinković, Slađana Lazović i Tamara Vučićević. Mentor je Marsela Eschenasi Milutinović, pedagog.

U Kragujevcu nas je dočekao Nemanja Petrović, učenik trećeg razreda srednje škole TUŠ “Toza Dragović” I Predstavnik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust za grad Kragujevac, koji nam je tokom boravka bio vodič I velika pomoć u istraživanju I prikupljanju podataka. Učenici su bili opremljeni foto opremom I naše istraživanje je moglo da počne.

U popodnevnim satima odlazimo na zakazani intervju sa Branislavom Bebom Simović. Dočekuje nas sa sinom Markom u prijatnom ambijentu. Bebina gostoljubivost i srdačnost doprinela je da atmosfera bude opuštena, prisna, topla. Priča nam o svojoj porodici, pokazujući fotografije i dokumenta iz perioda pre i posle II sv. rata. Njena majka Teodora Zam je sa 15 godina uspela da preživi strahote Aušvica. Snimamo intervju sa Bebom i njenim sinom Markom koji opisuju život svoje porodice pre i posle Holokausta. Intervju sa Bebom predstavlja izuzetan petnaestominutni video zapis koji ćemo moći iskoristiti u filmu. Branislava Beba Simović sa svojim sinom Markom koji živi u Holonu u Izraelu.

U poseti Branislavi Bebi Simović i njenog sina Marka, koji su nas lepo ugostili i ispričali nam priču svoje majke i bake Teodore Zam.

Idući dan, 18.04. 2013.godine imamo zakazan susret sa istoričarem i kustosom Spomen muzeja,,21. oktobar'' Stanišom Brkićem. S njim razgovaramo o poznatim jevrejskim porodicama: Šnerson, Baron, Eli, Bošković, Judić, Levi, Pinto, Medina, Konfino, Pinhas,
Demajorović, Braun, Alkalaj, Vajs. Muzej poseduje zavidnu zbirku očuvanih fotografija I dokumenata jevrejskih kragujevačkih porodica. Biramo fotografije I dokumenta koje bismo mogli iskoristiti za film. Skeniramo odabrani materijal uz veliku pomoć gospodina Brkića.

Na zakazani dogovor u Muzej dolaze Danijela I Olivera Hollander, unuke Zoltana Hollandera. Učenici snimaju intervju u kojem one opisuju život I sudbinu svoga dede.
Olivera Hollandar nam donosi 32 broja kragujevačkog časopisa Svetlost, u kojem je izlazio feljton o porodici Hollander. Nesvakidašnja sudbina Zoltana Hollandera koji nakon pedeset godina pronalazi svoju braću bila je motiv romana I feljtona. Vladimira Jagličića.

Na samom kraju našeg istraživanja zajedno sa gospodinom Stanišem Brkićem obilazimo spomenik streljanim Srbima I Jevrejima u naselju Bagremar, podignut 1991. godine. Na tom mestu je streljano 78 Srba I 37 Jevreja. Iza spomenika, na travnatom delu utisnute su dve velike ploče, jedna sa krstom, a druga sa Davidovom zvezdom I natpisom na hebrejskom jeziku. Spomenik I deo oko njega je brižljivo uređen I održavan.

Dvodnevnim istraživanjem sakupili smo obilje podataka o životu Jevreja u Kragujevcu, upoznali divne ljude, stekli nova prijateljstva. U narednom periodu čeka nas obiman posao oko odabira materijala, izrade snenarija filma, naracije, montiranja...

I na kraju, posebno bi se zahvalili kustosu Muzeja ,,21 oktobar'' Staniši Brkiću, Branislavi Bebi Simović, Danijeli I Oliveri Hollander, Nemanji Petroviću bez kojih naš boravak u Kragujevcu I istraživački poduhvat ne bi bio ovako uspešan. Svuda smo dočekivani otvorenog srca, sa velikom gostotljubivošću, predusretljivošću I željom da nam se pomogne našoj maloj istraživačkoj misiji.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu