Evgenija Jeremić – buduća operska diva - iKragujevac


Kultura

Studentkinja Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Evgenija Jeremić, pobedila je na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u solo pevanju u kategoriji ženskih glasova, koje je održano u Narodnom pozorištu u Beogradu i jedna je od najmlađih članova operskog studija Narodnog pozorišta.

Ovogodišnje takmičenje mladih muzičara u disciplini solo pevanja otvoreno je u Kolarčevoj zadužbini gde su održane tri etape takmičenja, dok je gala koncert laureata 43. međunarodnog takmičenja održan na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Pored toga što smatra velikim uspehom svoje nastupe na poznatim scenama, Evgenija se ponosi i time što je njeno ime stajalo pored velikih imena srpske operske scene i pevača sa bogatim internacionalnim karijerama.

„Za mene je velika čast bila što sam u ovim godinama stala na scenu Kolarčeve zadužbine i to smatram ličnim velikim uspehom. Moje ime je stajalo pored imena prvaka sadašnje beogradske opere, ali i pevača koji imaju bogatu internacionalnu karijeru i to smatram zaista ogromnim uspehom“, rekla je Evgenija Jeremić.

Pored toga što je najbolja od 25 takmičara iz 8 zemalja, Evgenija je dobila i specijalnu nagradu Udruženja kompozitora Srbije i nagradu Saveza udruženja likovnih umetnika, ponosno ističe profesorka Bidžovski i dodaje da to nisu njene do sada jedine nagrade ali jesu najveće, a u planu je da nastave tim putem. Kada je govorila o planovima za budućnost, ova mlada umetnica je prvo navela završetak osnovnih studija, zatim master i onda ostvarenje sna – operska scena.

Povodom velikog uspeha, svečani prijem za Evgeniju Jeremić i njenu profesorku Marinu Trajković Bidžovski upriličili su predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, zamenik predsednika Skupštine Slavica Kominac i pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređenje grada Slavica Đorđević.

„Prijemom organizovanim u čast mlade umetnice i njene profesorke samo je stavljen akcenat u znak prepoznavanja veličine i vrednosti ove umetničke nagrade ali i rasta stvaralačkih potencijala Kragujevca. Koncertna dvorana ‘Pionir’ u nastajanju time samo potvrđuje svoju neophodnost i funkcionalnost u ovom gradu. Muzički centar je očigledno blagovremeno projektovana i nastala ustanova muzičke kulture i verujemo da su to znaci Kragujevca koji će biti sposobni u perspektivi da stvaralačke potencijale koje nove generacije donose, zadrži i stavi u funkciju daljeg razvoja ovoga grada“, rekao je ovom prilikom Milenić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu