Izložba "Teslin čudesni svet elektriciteta" - iKragujevac


Kultura

Izložbu "Teslin čudesni svet elektriciteta" u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, za nepunih mesec dana, videlo je više od 1.000 ljudi, izjavila je danas viši vodič u tom Muzeju Tanja Mitrović.

Tanja Mitrović: Pored kragujevačkih osnovaca i srednjoškolaca izložbu su radnim danima posetili i đaci iz drugih šumadijskih opština-Aranđelovca, Batočine i Rače, dok su vikendom, uglavnom dolazile porodice sa decom.

Izložbu jednog od najvećih genija nauke i najznačajnije istorijske osobe koju Srbija ima, u proteklih sedam godina, videlo je više od milion ljudi u 22 zemlje na četiri kontinenta.

Ove godine navršava se 70 godina od smrti Nikole Tesle, koji je preminio u Njujorku i upravo u tom gradu ova izložba biće otvorena na dan kada je srpski genije rođen, odnosno 10. jula, ranije je najavljeno iz Muzeja "Nikola Tesla".

Muzej "Nikola Tesla", jedinstven je u Srbiji i svetu jer jedini ima čitavu zaostavštinu jednog od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Svi posetioci izložbe u Kragujevcu, koja će sutra biti zatvorena, mogli su na licu mesta da demonstriraju funkcije indukcionog motora, da vide makete hidrocentrale na reci Nijagari, labratorije na Long Ajlandu i Kolorado Springsu, kao i maketu Teslinog aviona sa vertikalnim poletanjem.

Zainteresovani su bili u prilici da vide i radne modele - indukcioni motori sa rotorom u obliku jajeta sa automomatikom, indukcioni motor sa rotorom u obliku diska sa automatikom, transformatori sa automatikom, teledirigovani brod, ventilator sa automatikom, kao i model Tesline pumpe sa automatikom.

Predstavljena su i dva najveća priznanja iz 1960. godine - imenom Tesla nazvana je jedinica za magnetnu indukciju u Međunarodnom sistemu mera, a drugi je da je arhivska građa iz Tesline zaostavšine u Muzeju Nikole Tesle deo Uneskovog međunarodnog registra dokumentovane građe "Pamćenje sveta".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu