"Gazde" na Susretima "Joakim Vujić" - iKragujevac


Kultura

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar nastupiće na ovogodišnjim Susretima profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” sa predstavom „Jedan čovek, dvojica gazda”, koju je po tekstu britanskog autora Ričarda Bina režirao Nebojša Bradić, saopštio je selektor ove smotre dr Milivoje Mlađenović.

Ove godine, 49. po redu Susreti „Joakim Vujić”, biće održanie u Lazarevcu od 13. do 20 maja, a predstava kragujevačkog pozorišta na repertoaru je drugog dana festivala – 14. maja.

Obrazlažući selekciju festivala, Mlađenović je izjavio da se pri izboru predstava rukovodio kriterijumom da li se o određenom pozorišnom projektu može govoriti kao o „bitnom događaju u pozorišnom životu Srbije”. Mlađenović je za predstavu Knjaževsko-srpskog teatra napisao sledeće: „Urnebesna komedija, moderno razvijeni i oplemenjeni izdanak komedije del arte, ozbiljno poduprta muzikom. Forma, karakter i ritam Goldonijeve drame u decentno i pametno oblikovanom savremenom duhu”, dodavši u svom izveštaju, u odeljku „Osnovna opažanja o sezoni 2012/13”, da je razmatrao i o selektovanju još jedne kragujevačke predstave za ovaj festival – „Hladnjače za sladoled”, koju je svrstao u „vrline repertoarskih poteza” pozorišnih kuća i okarakterisao kao pozitivno „forsiranje najnovije srpske drame” i pohvalio njen „tragalački pristup”.

Za ovogodišnje Susrete profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić”, kao kandidati u glavnom, takmičarskom programu smotre konkurisala je čak 21 predstava iz 12 (od 13) repertoarskih pozorišta koja deluju u Srbiji izvan Beograda i Vojvodine. Selektor Mlađenović je izabrao za takmičarski deo smotre njih sedam, a sem kragujevačkih „Gazda” na „Joakimu” će na glavnom repertoaru nastupiti još i sledeće kuće: Kruševačko pozorište („Purpurno ostrvo” Mihaela Bulgakova, u režiji Ane Đorđević), „Puls Teatar” – Prvo prigradsko pozorište Lazarevac (Milovan Mračević – „Sunce tuđeg neba”, režija Aleksandar Lukač), Narodno pozorište iz Pirota (Janoš Haj, „Mali Geza” reditelja Stevana Bodrože), Narodno pozorište iz Užica (Ljubomir Simović – „Čudo u Šarganu”, režija Ive Milošević), Zaječarsko pozorište (Ljubomir Simović – „Putujuće pozorište Šopalović”, reditelja Miloša Jagodića) i Šabačko pozorište (Džon Hodž – „Mladi Staljin”, Nebojše Bradića), dok će za nagrađene biti odigran komad Dejana Stoiljkovića „Konstantin”, reditelja Juga Radivojevića.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu