Branislav Lečić: Večeras premijera predstave o Đinđiću - iKragujevac


Kultura

Večeras u 20.00 časova u beogradskom Sava centru je premijera predstave „Opomena: Deset godina posle, Zoran Đinđić“ Branislava Lečića, koji je u ovom autorskom projektu i glumac i reditelj.

U „Opomeni...“, koja je satkana i od citata ubijenog premijera, učestvuje 16 mladih glumaca, odabranih na audiciji, od kojih su neki s prostora bivše Jugoslavije, a svi su bili deca kada je Đinđić ubijen.

Po Lečićevim izjavama, reč je o sinkretičkom teatru.

„Opomena“ je pobudila pažnju i zbog finansijske konstrukcije. Lečić kaže da je Vlada Srbije za ovaj projekat dala 9,5 miliona, a još neka sredstva, za koja nije preciziran iznos, sponzori, što je pobudilo niz komentara.

Jedna grupa se odnosi na cifre. Ukupni budžet predstave „Ubiti Zorana Đinđića“ Zlatka Pakovića u SKC Novi Sad, koja je praćena velikim pohvalama, iznosio je dva miliona dinara, a predstave „Zoran Đinđić“ Olivera Frljića u Ateljeu 212 4,6 miliona.

Druga grupa komentara odnosi se na činjenicu da je, sa stanovišta produkcije, Lečićev projekat isto što i „Konstantin“ Juga Radivojevića. U oba slučaja producent je Vlada, s tim što je „Konstantin“ državni, a „Opomena“ privatni projekat.

S obzirom na to da resorno ministarstvo i grad Beograd drže svoje ustanove na minimumu minimuma, sva je prilika da mogućnost da rade i da dobiju visoke svote imaju samo pojedinci koji se na ovaj ili onaj način primaknu Vladi. {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu