10. BFI: Strast, ples i video igre - iKragujevac


Kultura

Jubilarni 10. Beogradski festival igre večeras je, pred nekoliko hiljada ljubitelja savremene igre u Sava centru, otvorila izvanredna kanadska plesna trupa Balet Jazz Montreal, koja se predstavila sa četiri komada.

Pokrovitelj najreprezentativnije plesne manifestacije starog kontinenta, koja je odavno prerasla granice Beograda i Evrope, ove godine je Delegacija Evropske unije u Srbiji, a njen ambasador Vensan Dežer je, obraćajući se publici na otvaranju festivala, rekao da je to dobar trenutak "da svi budemo zajedno".

Na istom mestu su baletske trupe iz celog sveta, igrači iz Rusije, Kine, Izraela, Kanade, koji igraju u najcenjenijim baletskim kompanijama koje dolaze u Beograd i publika ovog jedinstvenog festivala koji je fantastično organizovala Aja Jung, rekao je Dežer i dodao "danas je Beograd prestonica kulture, plesa i muzike, danas sam ja sa vama ponosan Beograđanin".

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je zahvalio Aji Jung na festivalu, istakavši veliki doprinos BFI u pozicioniranju igre i stvaranju nove, mlade publike, na umetničku i kulturnu scenu ali i društvo u celini.

"I pored svih teškoća zaista imponuje istrajnost i entuzijazam organizatora ove sjajne manifestacije, u proteklih deset godina imali smo priliku da se upoznamo sa stvaralaštvom vrhunskih umetnika savremenog plesa, festival je izvršio snažan uticaj na srpsku savremenu plesnu scenu", istakao je Petković.

Publici se obratila i osnivač i direktor BFI Jung, koja je rekla da kada je na ovom istom mestu pre deset godina počinjao BFI, "malo je bilo onih koji su verovali da ćemo se zajedno radovati večerašnjem otvaranju zavese, da će igra zavredeti ovoliko pažnje".

"Decenija BFI donela je jednu novu umetnost, donela je istorijska gostovanja, koreografe, trupe, na desetine naslova o kojima je u isto vreme maštala i publika nekih mnogo većih evropskih prestonica", kazala je Jung.

Ona je dodala da je u Srbiji ovaj festival umetničku igru sa margina postavio u centar, u svetskim okvirima, Beograd je dobio veoma značajnu manifestaciju.

"Igra danas označava početak proleća, april je vreme kada se radujemo, uživamo svim čulima, kada se prepuštamo dobrom programu", kazala je Jung i zahvalila publici bez čije podrške sve ovo ne bi imalo smisla. Jung je zahvalila i ambasadama uz čiju svesrdnu podršku je organizovala BFI, sponzorima i prijateljima i dodala da se očekuje najavljena podrška ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada.

Publici se obratio i umetnički direktor trupe iz Montreala Luj Robitej koji je već 15 godina na čelu ove kompanije. On je duhovito rekao da mu je drago što su u Beograd doneli sunce i što se poklopilo obeležavanje dva jubileja, 40 godina trupe iz Montreala i deset godina BFI.

Kanadska trupa sa najviše gostovanja u svetu iako u imenu ima džez, jer je osnovana kao džez plesna trupa, svoj rad temelji na klasičnoj igri. Vrhunska igra pokretne trupe od 13 članova oduševljava publiku širom sveta, od Holandije do Kulumbije, Milana, Lugana, Njujorka, širom Kanade.

Pravo festivalsko slavlje, eksplozija pokreta, najneobičnijih scenskih efekata u službi umetnosti igre, oduševili su zahtevnu beogradsku publiku na prvom susretu sa kanadskom trupom jer su videli nešto potpuno novo a opet kao u ogledalu najfinije probrane detalje svih prethodnih festivala igre.

Fantastičnih 13 igrača izveli su dve koreografije španskog koreografa i igrača Kajetana Sota koji sada živi u Kanadi, "Zumiranje" na muziku minimaliste Filipa Glasa i "Gorivo" koje su imale premijeru u Kanadi 2011.godine, polusatnu predstavu "Zip zap zum" holansko kolumbijske koreografkinje Anabel Lopez Očoa, premijerno izvedenu 2010.godine u San Diegu u SAD, čija je radnja smeštena u ambijent priče o video igricama.

U drugom delu prve festivalske večeri izvedena je plesna predstava u trajanju od 40 minuta "Noćna kutija" Ven Vei Vanga, kineskog koreografa koji sada živi u Kanadi, premijerno izvedena prošle godine u SAD, koja govori o noćnom životu velikog grada.

Plesnu baklju preuzeće Danski plesni teatar koji prvi put nastupa u Srbiji, 6. aprila na sceni Madlenianuma. Tom prilikom izvešće plesnu predstavu svog umetničkog direktora Tima Raštona "Ljubavne pesme".

Britanski koreograf Rašton, umetnički direktor ove kompanije od 2001.godine, najavio je na konferenciji za novinare u hotelu Hajat da beogradsku publiku očekuje relaksirajuća, intimna predstava koja je uspešno gostovala u Vašingtonu, Bostonu, Njujorku i Budimpešti odakle su došli u Beograd.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu