Preminuo ruski tajanstveni crtač grafita i borac za slobodu - iKragujevac


Kultura

Mistični umetnik grafita, poznat pod šifrovanim imenom P(aša)183, koga su često nazivali „ruski Benksi”, preminuo je 2. aprila.

Moskovski mediji objavili su da je reč o osobi pravog imena Pavel A. Pukov koja je izvršila samoubistvo u utorak uveče. Prema Pavelovom zvaničnom sajtu, imao je 29 godina i živeo je u Moskvi.

P183 podsticao je svojim radovima ljude da gledaju drugačije na svet i usput se smeju.

Stekao je međunarodnu slavu kada je nekoliko britanskih, američkih i francuskih dnevnih listova objavilo fotografije njegovih dela, navodeći da je "gerilska" taktika crtanja uličnih murala slična onoj koju koristi slavni britanski grafiti umetnik Benksi.

Rus, međutim, nije smatrao to poređenje kao kompliment, uz obrazloženje da svoj prepoznatljiv stil oblikuje poslednjih 14 godina.

Misterioznia figura, Pavel je zataškavao svoje tragove i skrivao lice crnom balaklavom kako bi ostao anoniman.

Kordon policije zbog igrice

- Poput pesnika koji svoje misli i osećanja stavlja na papir, ja želim da se i moja reč čuje - objasnio je umetnik u intervjuu prošle godine za RT.

- Želim da svojim radom prenesem ljudima određene ideje.

Prošlog aprila Pavel je uradio najsmeliji podvig koji je izazvao paniku u gradu. Kordon milicajaca i specijalan tim za demontrianje bombi pozvan je u industrijsku zonu u Moskvi pošto je prijavljen sumljiv predmet ispod železničkog mosta.

Na iznenađenje svih, umesto bombe policija je pronašla model napadača iz svemira koji je bio popularna igrica iz 80-ih. Pavel je rekao da je taj projekat nazvao "borcem protiv saobraćajnih gužvi”. Robot je usmeravao crveno lasersko svetlo na kola u prolazu ali nikome nije naneo štetu.

Mnogi su Pavela nazivali grafiti vandalom, ali u njegovim delima koja su trajala nekoliko dana (pre nego što bi ih čistači ulica uklonili), uvek je bilo nečeg primamljivog. Fotografije su često bile jedini svedoci njihovog postojanja.


Borac za slobodu

Napuštene zgrade, mostovi, škole i moskovski metro bili su njegova kreativna igrališta.

P183 je često akcenat stavljao slobodu i građanski aktivizam. Ubrzo nakon izbora za državnu Dumu, decembra 2011, koji su praćeni optužbama da su pokradeni, Pavel se umešao i u politiku.

- Jednostavno rečeno, želim da ljude u ovoj zemlji naučim da razlikuju laž od istine i dobro od lošeg. A to je nešto što naš narod još uvek ne ume - kazao je u intervjuu za RT.

- Izražavanje sopstvenog mišljenja je oblik građanske odbrane - verovao je. {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu