„Slobodna zona“ u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

NVO „MillenniuM“ i Dom omladine, u partnerstvu sa Kulturnim centrom „Rex“ iz Beograda, i ove godine, od 9. do 17. aprila, u Kragujevcu organizuju gostovanje filmskog festivala „Slobodna Zona“ u okviru nacionalne turneje festvala. Posetioci će imati priliku da vide izbor od, prema glasovima publike, 5 najboljih filmova sa poslednjeg izdanja festivala, koji je u novembru 2012. godine posetilo više od 15.000 gledalaca.

Prvi u nizu prikazanih filmova biće dokumentarac oskarovaca Kevina Mekdonalda, „Marli“, koji će gledaoce oduševiti novim prikazom neobičnog i tajanstvenog života muzičkog velikana Bob Marlija. Film obiluje ekskluzivnim i do sada neobjavljenim arhivskim snimcima sa njegovih koncertnih nastupa, intervjuima sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice.

U ovoj selekciji najboljih filmova našao se i dokumentarac hrvatske rediteljke Dane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“, u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem od strane najbližih, kao i film Juna Haukelanda „Ponovo zajedno (10 godina nakon rata)“ koji, prikazujući susrete grupe albanskih i srpskih studenata koji su se desili u dva maha (jedan neposredno pred bombardovanje 1999, i drugi deset godina nakon toga), preispituje mogućnost dijaloga između mladih ljudi čiju su prošlost odredili ratni sukobi na Kosovu. Na kraju, „Gospodin Lazar“, Filipa Falardoa, gledaoce će oduševiti nežnom pričom o imigrantu iz Alžira koji učenicima jedne osnovne škole u Kanadi pomaže da prihvate smrt omiljene nastavnice, istovremeno učeći da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.

Najnoviji film nemačke rediteljke Margaret fon Trota – „Hana Arent“, gledaoce će upoznati sa odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u šezdesete godine dvadesetog veka kada se održava suđenje nacističkom zločincu Ajhmanu o kome Arent izveštava za američki magazin Njujorker, i kada, očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, ova filozofkinja nemačko-jevrejskog porekla biva iznenađena Ajhmanovom ravnodušnošću, te formuliše svoju čuvenu tezu o banalnosti zla.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu