Uskoro dokaz ko je zaista bio Šekspir - iKragujevac


Kultura

Grupa koju čine 22 vodeća svetska šekspirologa udružila se kako bi napisali knjigu koja bi trebalo da bude konačni dokaz da je Bard zaista bio autor svojih komada.

Od sredine XIX veka do danas, 77 drugih ljudi navedeno je da su "autori" Šekspirovih komada od Frensisa Bejkona do Kristofera Marloua i kraljice Elizabete I.

Grupa akademika mišljenja je da se kampanja protiv Šekspira do te mere intenzivirala zbog čega su bili prinuđeni da istupe u njegovu odbranu. Troje istaknutih stručnjaka za Bejkona, Edvarda de Vera (17. erla od Oksforda) i Marloa neki su od autora koji su u svojim esejima pokazali su zašto je jedino Šekspir mogao da napiše svoje komade.

Knjiga "Shakespeare Beyond Doubt" (Šekspir bez sumnje) u izdanju Kembridž universiti presa u knjižare stiže 18. aprila uoči proslave Šekspirovog rođendana na Stratfordu na Avonu 20. i 21. aprila. Publikacija će, kaže izdavač, biti prijemčiva i za stručnjake ali i za obične čitaoce.

Jedan od urednika knjige Pol Edmondson rekao je "Observeru" da su šekspirolozi do nedavno držali glave u pesku u nadi da će se situacija smiriti, ali da su postali uznemireni izveštajima da univerziteti sa obe strane Atlantika (Brunel u Londonu i Konkordija u Portlandu) dovode u pitanje autorstvo Šekspira.

"Brunel ima magistarske studije na temu Šekspirovog autorstva i studenti mogu da napišu disertaciju o tome zašto misle da je erl od Oksforda na primer autor Šekspirovih komada. To je potpuno ludilo", rekao je Edmondson.

{youtube}uBmnkk0QW3Q{/youtube}

On je podsetio i da na internetu postoji onlajn "deklaracija osnovane sumnje" koju su potpisali i poznati glumci poput ser Dereka Džekobija, Marka Rajlensa i Majkla Jorka kojom se izražava sumnja u Šekspirov talenat.

Holivud se takođe uključio u debatu filmom "Anonimus" u kome je Šekspir prikazan kao neartikulisani prostak,a erl od Oksforda kao prikriveni autor njegovih dela. Edmondson kaže da će nova knjiga pružiti i tekstualne i biografske dokaze o Šekspirovom radu i dokaze zbog čega Marlou, erl od Oskforda i drugi nisu mogli da budu autori komada i pesama.

Iako mnogi ne veruju da će sumnje u Šekspirovu autentičnost nestati, većina se slaže da će delo poslužiti kao dobar kontraargument kada se pojavi novi film ili knjiga koji će osporavati njegova autorska prava.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu