Bosanci tuže Hrvate zbog "Bitke na Neretvi" - iKragujevac


Kultura

Direktor "Filmskog centra Sarajevo" reditelj Adis Bakrač najavio je danas da će tužiti hrvatskog kolegu Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma "Bitka na Neretvi", tvrdeći da se radi o filmu čiji je pravni naslednik preduzeće na čijem je čelu.

"Javno preduzeće 'Filmski centar Sarajevo' podići će tužbu protiv Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma 'Bitka na Neretvi', kao i nezakonite prodaje tog i filma 'Kozara'.

Prava su nesporna i pripadaju BiH", precizirao je Bakrač sarajevskom "Dnevnom avazu".

Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su pre dva dana "Jadran film" i Bulajić - reditelj ostvarenja koje je četiri decenije najčešće označavano kao jugoslovensko.

Međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora.

Bakrač, međutim, tvrdi da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

"Filmski centar Sarajevo je u protekle dve godine radio na restauraciji tog filma, tako da će gledaoci u našoj zemlji i šire biti u prilici da ga vide u potpuno novom izdanju - HD formatu koji odgovara standardima svetske distribucije", istakao je Bakrač, uz tvrdnju da je "Bitka na Neretvi" bosansko-hercegovački film snimljen u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine.

Bulajić je ocenio da se film našao u "međuprostoru, potpuno međunarodno nezaštićen".

"Kao autor sam odlučio, uz konsultaciju s pravnim službama i komisijom UNESKO-a, da se ovo delo tretira kao film hrvatske kinematografije", potvrdio je još jednom Bulajić.

On je naglasio da je izvršni producent i organizator produkcije "Jadran filma" i da smatra logičnim da film bude predstavljan kao autorsko delo tog filmskog centra, čiji predsednik uprave Vinko Grubišić tvrdi da njihovi potezi ne znače "svojatanje filma".

Bosansko-hercegovački reditelj Haris Pašovih smatra da je "Bitka na Neretvi" jugoslovenski film i da su potezi Bulajića motivisani korištenjem filmova proizvedenih u Jugoslaviji, dok je reditelj Pjer Žalica kazao da se radi o "ishitrenoj i neutemeljenoj odluci iza koje stoji namera da se film prodaje".

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. Film je imao veliku gledanost -samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svetu.

Popularnosti filma pridonela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels...

Godinu dana nakon što je snimljen bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršćen je među deset najznačajnjih filmova o Drugom svetskom ratu i u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svetsku bioskopku i televizijsku distribuciju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu