"Samo svoja: Sonja Savić" - multimedijalni događaj - iKragujevac


Kultura

"Samo svoja: Sonja Savić" je naziv multimedijalnog događaja posvećenog ovoj jedinstvenoj umetnici koji će se održati u Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta.

U holu ispred bioskopske dvorane DOB-a biće postavljena dokumentarna izložba koju će činiti po prvi put izloženi, ekskluzivno za ovu priliku odabrani njeni lični predmeti, fotografije, autorski video radovi kao i multimedijalna instalacija.

Publika pamti Sonju Savić kao filmsku zvezdu, ali i kao simbol jedne epohe – snažnog autora, urbanu ikonu i kritičara establišmenta. Ovo je prilika da se podsetimo ko je bila i kako je živela jedinstvena, uvek samo svoja Sonja Savić.

Kao prateći deo programa izložbe, svakog dana u Velikoj sali Doma omladine prikazivaće se film “Sonja”, u režiji Dragane Kanjevac.

Sonja Savić, umetnica koja je obeležila svoje vreme filmskim ulogama, jedinstvenom pojavom i stavom, definitivno nije bila čovek materije. Nije skupljala umetnička dela, ona ih je inspirisala. Nije pratila modu, imala je svoju ličnu modu. Radničke pantalone sa kanapom umesto kaiša i kačketi iz Balkanske ulice, malo prerađeni – to je bio Sonjin modni ideal, uniforma za mladog glumca - istraživača i akrobatu.

Njen jezik i način razmišljanja nije potekao ni iz jedne knjige, iako ih je strastveno čitala. Imala je svoj jezik, i samo njoj svojstven način povezivanja znanja.

Sonjina kritika društva bila je lična, samo njena – nepovoljna za bilo kakvu ideološku upotrebu.

Posetioci dokumentarne izložbe "SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" u Domu omladine Beograda imaće priliku da, osim brojnih fotografija i autorskih video radova, vide i njene lične predmete. Sonjinu violinu, instrument na kojem je kao dete započela muzičko obrazovanje; lična dokumenta, rukopise, scenarija, prve naočare sa dioptrijom, omiljenu kapu i jaknu…

Nije lako predmetima predstaviti ličnost koja bi sve stvari ovog sveta zamenila za dugačke termine u montaži. “Ako čoveka pamtimo po utiscima koje ostavlja na druge ljude, mogu reći da je Sonja ostavila šumu utisaka za sobom”- rekao je jedan Sonjin prijatelj.

"SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ" – dokumentarna izložba i prikazivanje filma predstavljaju podsetnik na snažne utiske koje je u mnogima ostavila Sonja Savić, neponovljiva ličnost naše kulture.

Sonja Savić – glumica koja je uvek bila više od glumice. Osamdesetih godina 20. veka svojom posebnom pojavom izvršila je desant na jugoslovensku kinematografiju; nadalje postaje urbana ikona jugoslovenske generacije X, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. U filmu su zabeleženi iskazi Sonje Savić iz različitih perioda, svedočenja Sonjinih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje.

Dragana Kanjevac, dugogodišnji TV novinar i publicista iz oblasti kulture i medija, po obrazovanju filozof, režirala je dokumentarni film o Beograđanima u Njujorku „Njujork: 6 sati ranije“ (2009), a kao koautor potpisuje dokumentarni film o kultnom klubu Likovne akademije „Akademija republika“ (1997). Živi i radi u Beogradu.

{youtube}n-Wwc2ioCGo{/youtube}

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu