Predstava „Konstantin“ [Slike i Video] - iKragujevac


Kultura

Fotografije predstave „Konstantin“, koja je u javnosti izazvala polemike zbog budžeta od 19 miliona dinara, pojavile su se tek nakon beogradske premijere upriličene 4. marta u Narodnom pozorištu.

Izvođenju "Konstantina" prisustvovali su predsednik Srbije Tomislava Nikolića, patrijarh srpski Irinej i druge visoke zvanice.

Na program koji je deo državne proslave jubileja "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" došli su ministri kulture Bratislav Petković, prosvete Žarko Obradović, omladine i sporta Alisa Marić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor policije Milorad Veljović, veliki broj ambasadora, najviši predstavnici verskih zajednica i mnogobrojni predstavnici javnog, kulturnog i naučnog života.

Goste je na ulazu u nacionalni teatar dočekivao v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić. Praizvedba "Konstantina", prema tekstu Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića, održana je u Nišu 27. februara.

Premijera predstave o Konstantinu Velikom u Narodnom pozorištu u Nišu ostaće upamćena i po neobičnom događaju, jer nakon obraćanja ministra Petkovića i Gradonačelnika Niša Zorana Perišića, snimateljskim ekipama i fotoreporterima brojnih medija nije bilo dozvoljeno da zabeleže početak predstave, zbog čega su negodovali poslenici javne reči, a u sali je ostala samo ekipa RTS-a.

U predstavi učestvuju glumci iz osam pozorišta. Rimskog cara Konstantina, rođenog u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša, igra u mladim danima Petar Benčina, a u starijim Miodrag Krivokapić.
Moto predstave je replika "Nebo se ne osvaja ognjem i mačem, nebo se osvaja vrlinom".

Drama niškog pisca Stojiljkovića tematizuje život Flavija Valerija Aurelija Konstantina Avgusta, poznatijeg kao Konstantin Prvi Veliki (306 - 337).

Predstava sabira iskustva istorijskih i verskih dokumenata o prvom rimskom vladaru koji je prihvatio hrišćanstvo, do tada veru progonjene manjine, o vladaru koji je Milanskim ediktom pokrenuo hristijanizaciju Carstva i uzrastanje hrišćanstva u dominantnu veru tadašnjeg civilizovanog sveta, vladaru koji je udario temelje budućem Vizantijskom carstvu...

Reč je takođe o čoveku koji je nakon smrti kanonizovan i koji se u pravoslavnim crkvama poštuje kao svetac i "ravnoapostolni car".

Put Konstantinovog preobražaja u predstavi je dat iz perspektive poslednja dva sata njegovog života tokom kojih se, po slobodnoj volji sećanja ali i po hronologiji koju uspostavlja njegov biograf, uobličava i razobličava galerija likova i događaja od njegovog dečaštva do smrti.

Akcenat je i na sagledavanju značaja Milanskog edikta ne samo zbog činjenice da je njime hrišćanstvo dobilo legitimitet priznate vere, već i zato što se njime promoviše tolerancija, odnosno pravo na različitost veroispovedanja.

U velikom glumačkom ansamblu Konstantinovog oca igra Mirko Babić, majku Jelenu - Snežana Petrović, njegove supruge Aleksandra Ćosić i Tamara Dragičević, robinju, hrišćanku Suzana Lukić, biografa Aleksandar Mihailović, sinovca i upravnika Naisusa Dejan Tončić, rimskog imperatora Galerija - Dejan Cicmilović...

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimografi Bijana Nikitović i Stefan Savković, kompozitor Vladimir Pejković, autor video dizajna Dorijan Kolundžija.

Posle Niša i Beograda predstavu će videti publika u više gradova Srbije, kao i u regionu i daljem inostranstvu.

{youtube}KZ5_GA64hLw{/youtube} {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu