Gasi se časopis Ludus? - iKragujevac


Kultura

Redakcija "Ludusa" objavila je 1. marta novi broj naših jedinih pozorišnih novina, uz upozorenje da bi mogao biti i poslednji zbog teške finansijske situacije.

Redakcija upozorava da Grad Beograd već drugu godinu za redom ne nalazi interes u finansiranju jedine publikacije ovog tipa u zemlji i regionu, a od Ministarstva kulture Srbije, redovnog darodavca tokom dve decenije, nema dostupnih informacija o nastavku (ili prekidu) podrške "Ludusu".

U ovom broju glavna tema je "Teatar opustošenog fundusa". O situaciji u domaćim pozorištima i mogućim sistemskim promenama pišu glavna urednica Maša Stokić, Gorčin Stojanović, dr Aleksandar Dundjerović i Aleksandar Milosavljević.

Centralni intervju posvećen je 28. laureatu nagrade "Dobričin prsten". Predrag Miki Manojlović prvi put govori za "Ludus", a razgovor je ekskluzivno ilustrovao Predrag Koraksić Koraks.

Specijalno za ovaj broj Jovan Ćirilov napisao je "Dnevnik snova". Mini teme ovog puta su pozorišni život na Kosovu, konkursi za dramske tekstove i ostvarivanje statusa slobodnog umetnika.

Za "Ludus" govore i glumci, reditelji i drugi dramski umetnici Vanja Ejdus, Krista Vago, Milena Pavlović Čučilović, Snježana Banović, Džulija Varli, Zoran Karajić, Miodrag Pejković, Selimir Radulović, Stevan Bodroža, Hadi Kurić, Zijah Sokolović, Hazim Begagić.

Tekstove u ovom broju pisali su Jelena Bogavac, Milica Kralj, Ana Tasić, Žanko Tomić, Božidar Mandić, Milan Caci Mihailović, Miroljub Mijatović.

U redakciji ističu da onlajn izdanje beleži veliki broj virtuelnih poseta i najavljuju da od 4. marta pokreću novu, jedinstvenu rubriku: mesečne repertoare svih pozorišta u Srbiji.

"Ludus" više od dve decenije izdaje Udruženje dramskih umetnika Srbije, a od ove sezone pokrenuto je pored štampanog i internet izdanje. Dvobroj 189/190 naći će se od 4. marta u redovnoj distribuciji, a onlajn izdanje već je dostupno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu