Predstavljen program „Milanski edikt 313 – 2013, Srbija“ - iKragujevac


Kultura

Rukovodilac programa „Milanski edikt 313 – 2013, Srbija“, pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju Slavica Trifunović rekla je danas da je osnovni cilj obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta da se pomogne jačem pozicioniranju Srbije u Evropi i svetu kroz promociju bogatog rimskog kulturnog nasleđa u našoj zemlji.

Trifunović je, na današnjoj konferenciji za novinare na Sajmu turizma gde Ministarstvo kulture i informisanja ima štand, predstavljajući program obeležavanja 17 vekova od donašenja Milanskog edikta pod sloganom “Pod ovim znakom ćeš pobediti“ (In Hoc Signo vinces), podsetila da su carevi Konstantin Veliki i Licinije doneli zakonski akt kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao tri veka.

“Imajući u vidu značaj ovog edikta i svih vrednosti koje je on proklamovao, a koje su i danas kod nas i u svetu aktuelne – tolerancija, suživot, poštovanje ljudskih prava, Vlada Srbije i organizacioni odbor kojim predsedavaju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Patrijarh srpski Irinej su 16. novembra na svojoj prvoj sednici doneli odluku da se 2013. proglasi godinom proslave ovog važnog jubileja nizom događaja“, rekla je Trifunović.

Trifunović je podsetila da je obeležavanje godine jubileja počelo 17. januara u Narodnom pozorištu u Nišu gde je nastupio i hor Sretenjskog manastira iz Moskve, jednog od najboljih svetskih horova, koji su izveli jednosatni koncert, a da su tom događaju prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, nadbiskup Orlando Antonini.

Ona je najavila za 27. februar premijeru predstave “Konstantin: znamenje anđela“ koja će biti održana u Narodnom pozorištu u Nišu, a 4. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu. Izdvojila je iz programa i izložbu pod nazivom “Konstantin i njegovo doba“ u arheološkom nalazištu Viminacijum 18. maja, na kojoj će biti prikazano 128 artefakata nulte kulturne vrednosti od prvog do četvrtog veka nove ere, kao i operu “Aida“ nešto kasnije istog dana u Viminacijumu u Rimskoj areni gde će nastupiti i dve ruske operske zvezde.

“Takođe, 27. februara u svim školama u Srbiji biće organizovano predavanje o Konstantinu i Milanskom ediktu jer malo ljudi zna koliko je on značajan, a Srpska akademija nauka i umetnosti priprema osam predavanja o tom pravnom aktu“, najavila je Trifunović.

Kako je dodala, u junu će biti organizovane tri manifestacije u Niškoj tvrđavi – koncert neoklasične muzike “Konstantinus Magnus“ (multimedijalni spektakl Sanje Ilića), koncert Beogradske filharmonije i Verdijeva opera “Trubadur“.

Posebno je pomenula završnu manifestaciju, 8. oktobra, praizvedbu opere „In hoc signo“ po libretu Dejana Miladinovića, na muziku Marka Frizine, koju će izvesti internacionalni ansambl.

Što se finansiranja manifestacija tiče, ona je navela da si organizatori naišli na veoma dobar odziv stranih ambasada i zemalja da pomognu i finansiraju ono što budu mogli.

“Svi su pokazali interesovanje i dobru volju da nam pomognu. Vlada Italije će finansirati izvođenje obe Verdijeve opere, a Turska će pomoći u finansiranju muzičko scenskog nastupa Sanje Ilića“, naglasila je Trifunović, dodajući da su programi koje je nabrojala državni, a da će grad Niš organizovati nekoliko desetina lokalnih programa.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić rekao je da to ministarstvo podcrtava značaj međunarodne i kulturne saradnje među državama, a da je turizam “osovina“ upoznavanja naše kulture sa kulturom drugih zemalja.

On je istakao da je u toku izrada nacionalne strategije kulture koja u jednom čitavom segmentu govori o diplomatiji kulture i “govori o tome da kulturni programi zemalja koje su nam u okruženju ali i onih daljih budu u vezi sa našom kulturnom ponudom“.

Tasić je najavio da će uskoro biti potpisan dokument o saradnji između Ministarstva kulture i ovlašćenog patnera u provinciji Baden-Virtemberg, a koji se odnosi na Dunavsku strategiju.

“Dunav kao reka kulture na čijim se obalama začela civilizacija ovog dela Evrope nudi turistima puno sadržaja koji su vezani za kulturno nasleđe kako Srbije tako i onih naroda koji su živeli na tlu naše zemlje“, zaključio je Tasić.

Izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu