Na današnji dan je rođen kralj rege muzike Bob Marli - iKragujevac


Kultura

Legendarni muzičar umro je u 36. godini života i sahranjen je u kapeli blizu rodnog grada sa gibson gitarom i Biblijom.

Bob Marli je rođen pre 68 godina, 6. februara 1945. godine, a pravo ime mu je Robert Nesta Marli. Sa 14 godina je napustio školu kako bi svirao sa lokalnim pevačem Džoom Higsom.

Marli, Bani Vejler, Piter Toš, Džunior Bretvejt, Beverli Kelso i Čeri Smit oformili su ska grupu 1963. godine, koja je posle nekoliko promena imena postala poznata kao The Wailers. Do 1966. u bendu su ostali samo Bani, Toš i Bob Marli. Tada se Marli oženio Ritom Anderson i sa njom, jedan kratak period, živeo u Americi.

Kada se vratio na Jamajku, pridružio se religijskom pokretu rastafari i počeo da nosi dredove koji su, uz mnoge druge elemente ove vere, postali prihvaćeni kao simboli rege muzike. Godine 1973. svetu je predstavljen prvi album benda - Catch a Fire, a za njim i Burnin", na kome su se našli prvi veliki hitovi I Shot the Sheriff i Get Up, Stand Up.

Sledeće godine članovi benda otišli su različitim putevima, ali je Bob Marli unajmio nove članove i nastavio da svira kao Bob Marley & The Wailers. Godine 1975. i album Natty Dread doneli su mu međunarodni uspeh, najviše zahvaljujući baladi No Woman, No Cry.

Bio je najveći „promoter" rastafarijanstva, versko-političkog pokreta, čiji je predvodnik i nadbiće bio Ras Tafari Makonen, poznatiji kao krunisani car Etiopije Hajle Selasije - Kralj nad kraljevima, Izabranik Božji.

Na albumu Rastaman Vibration nalazi se i moćna pesma War (Rat), pisana po rečima iz govora cara Hajla Selasija. Negde u to vreme Marli dobija prsten Lava judejskog, koji je ranije nosio car Hajle Selasije I, što je veliko priznanje za njegov rad. Dalja sudbina ovog prstena je misteriozna, jer je nestao nakon Bobove smrti.

Za vreme turneje Bob je, igrajući fudbal, povredio palac na nozi, a povreda se brzo proširila i u maju je obavešten da ima rak koji je moguće odstraniti samo amputacijom. Bob je ovo kategorično odbio. Turneja je, naravno, otkazana, ali ga bolest nije sprečila da i dalje snima. Tako je 1978. objavljen album Kaya, nešto mekšeg zvuka u odnosu na ranije albume.

Godine 1978. Bob se vraća na Jamajku da svira na koncertu, gde je nagovorio predsednika i lidera opozicije da se popnu na binu i rukuju se. U junu iste godine od Ujedinjenih nacija dobija medalju za mir u Trećem svetu.

Bend kreće na turneju po Americi, sa Stivijem Vonderom, ali nakon nastupa u Bostonu Bobu je pozlilo i jedva je izdržao koncert u Njujorku. Sledećeg jutra, 21. septembra, srušio se dok je džogirao u parku i odveden je u bolnicu, gde su mu pronašli tumor na mozgu i prognozirali mu još mesec dana života.

Iako je Rita zahtevala da se turneja prekine, Bob je odlučio da nastavi. Međutim, nakon koncerta u Pitsburgu, bilo mu je toliko loše da je morao da odustane. Prebačen je u bolnicu u Majamiju, gde se 4. novembra krstio u Etiopskoj pravoslavnoj crkvi i dobio ime Berhane Selasije.

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji - 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, Marli je poslednje dane života hteo da provede u svojoj domovini. Nažalost, pozlilo mu je tokom leta iz Nemačke za Jamajku i prinudno su sleteli u Majami.

Ovaj legendarni muzičar je sahranjen u kapeli blizu rodnog grada sa gibson gitarom i Biblijom. Ceo svet ga je oplakivao, a sahrani je prisustvovalo hiljade ljudi. Grob Boba Marlija nalazi se u rodnom selu Devet Milja, a posthumno je odlikovan i jamajkanskim ordenom časti.

{youtube}tzkG6Xu6lUE{/youtube}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu