Postavka crteža akademika Veličkovića u Galeriji “Rima“ - iKragujevac


Kultura

Zbog velikog interesovanja postavka crteža Vladimira Veličkovića iz njegovog ranog stvaralačkog perioda 1955-1965. biće otvorena do kraja novembra u Galeriji “Rima“ u Kragujevcu.

"Saradnja sa Galerijom “Rima“ počela je 2010, kada smo otvorili izložbu slika i crteža iz tzv. beogradskog perioda, nazvali smo je “Rani radovi”. Jedno iskreno obostrano poverenje i prijateljstvo bilo je presudno da ovu izložbu, takođe, “ranih radova” 1955-1965, ali isključivo crtreža, realizujemo ove godine" kaže Veličković.

Posetioci u Kragujevcu u prilici su da vide prepoznatljive Veličkovićeve motive iz pedesetih i s početka šezdesetih godina, od skamenjenih muškaraca i žena izbezumljenih pogleda preko “mračnih” životinja poput slepog miša i guštera, primera iz tematskih celina “rasporenih cvetova” i “strašila“, pa do vešto crtački artikulisane “Glave” koja najavljuje seriju “Oratora” u Veličkovićevom slikarstvu.

Aleksandar Milojević, osnivač i vlasnik galerije, naglašava da je pored kataloga povodom ove izložbe “Rima“ štampala i ekskluzivnu monografiju posvećenu prvoj deceniji Veličkovićevog crtačkog opusa.

Od osnivanja Galerije "Rima“, jedan od glavnih ciljeva je da programi prevazilaze lokalni karakter. Takav karakter su imale gotovo sve postavke, a bilo ih je tridesetak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu