SKC: Pevačka družina Svetlane Spajić - iKragujevac


Kultura

Pevačka družina Svetlane Spajić nastupiće u četvrtak 28. novembra od 20 časova u Studentskom kulturnom centru Kragujevac.

Pevačka družina osnovana je pre četiri godine kako bi čuvala i negovala tradicionalno srpsko pevanje. Ovaj vokalni sastav čine: Minja Nikolić, Dragana Tomić, Zorana Bantić i Jovana Lukić - pod vođstvom Svetlane Spajić svetsku reputaciju počinje da stiče od samog osnivanja 2009. godine.

Zaštitni znak grupe su intenzivno pevanje i bogat repertoar koji uključuje mnoge gotovo zaboravljene vokalne tehnike i stare tradicionalne forme: ojkalicu iz Dalmacije, potresalicu iz Bosanske Krajine, hercegovsku gangu, zlatiborsku kajdu, kantalicu iz Podrinja i starinske balade sa Kosova i Metohije i istočne Srbije.

Pevačka družina pevala je na koncertima u prestižnim dvoranama Evrope, na festivalima i u predstavi "Život i smrt Marine Abramović" Boba Vilsona. Grupa je 2011. godine objavila album "Siv sokole", a izbor od dvadeset tradicionalnih pesama na ovom albumu uključuje i Svetlanine autorske pesme i tradicionale pesme, koje grupa izvodi u sada već kultnoj predstavi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu