Dodela Andrićeve nagrade - iKragujevac


Kultura

U zadužbini Ive Andrića, u četvrtak uveče je na dan rođenja nobelovca, upriličeno uručenje Andrićeve nagrade za knjigu pripovedaka i priča. Priznanje je dobila Mirjana Pavlović za knjigu pripovedaka “Trpeza bez glavnog jela” u izdanju “Arhipelaga”. Spisateljica, zbog bolesti nije mogla da prisustvuje svečanosti, što je prvi put u 38 godina dugoj istoriji ove nagrade.

U kratkom pismu zahvalila se na visokom priznanju, izrazila žaljenje zbog svog odsustva i obavestila da novčani deo nagrade poklanja časopisu “Sveske” Andrićeve zadužbine. U obrazloženju žirija koje je pročitao Marko Nedić (u žiriju su bili i Slavko Gordić, predsednik, i Vasa Pavković) istaknuto je da se “Trpeza” izdvojila tematsko-poetičkom samosvojnošću i doslednošću narativnog postupka.

Besedeći o nagrađenom delu, Slavko Gordić je rekao:

- Sve ove priče o samoći, napuštenosti, siromaštvu, bolesti i starosti nemaju, začudo, ničeg sentimentalnog ili patetičnog, već, naprotiv, isijavaju neočekivanu i neobičnu energiju vitalističkog ili bar igrivog duha. Smeh u ovim pripovetkama redovno dejstvuje očuđujuće i deluje razgaljujuće.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu