SKC: Program za period 07.10.-13.10.2013. - iKragujevac


Kultura

Utorak, 08. oktobar – Galerija SKC-a u 20:00h

Izložba- FILM I VIDEO DVORIŠTA ZGRADE - Nenad Jeremić i Ivan Petrović

Dvorište zgrade, kao konstituisana forma kojom su objedinjene zajedničke aktivnosti, grupni i individualni radovi autora koji samostalno deluju na umetničkoj sceni, direktna je posledica rezultata delovanja i aktivnosti Arhiva dešavanja koji nastaje 2006. godine kao platforma za prezentaciju istih onih ostvarenja koji će godinu dana kasnije upravo biti prepoznati kao radovi Dvorišta zgrade.

Razvoj filmova se može pratiti počevši od lov-fi formi s početka 2001. godine kada su formirani prvi kratki ciklusi nastali na osnovu dokumentovanja ili naknadnog aranžiranja svakodnevnih dešavanja u okviru kućnih ambijenata grupe prijatelja, preko namenski snimanih kratkih 3-4 minutnih video zapisa koji fantazmagoričnom alegorijom referišu na društvenu svakodnevicu i okruženje u kome autori filmova žive i stvaraju, uključujući pri tom i dokumentarno-igrane forme čiji su narativi ponekad osmišljeni i razrađeni na osnovu autobiografskih detalja samih aktera, ili recimo, klasične forme igranog karaktera.

Filmovi Dvorišta zgrade ne podrazumevaju striktnu formu stilskog jedinstva što proizilazi iz činjenice da njihovo nastajanje određuje krativnost pojedinaca koji individualno stvaraju i nastupaju na umetničkoj sceni koristeći pri tom različite medije u svom izražavanju. 

Publikacija Dvorište zgrade nastaje 2007. a istoimena izložba održana je u Magacinu, u ulici Kraljevića Marka u Beogradu 2009. godine. Kustoskinje i autorke uvodnih tekstova u publikaciji su bile: Marija Đorgović, Marija Konjikušić i Ksenija Marinković. Tekstove o umetnicima su pisali Vladan Radovanović, Miško Šuvaković, Lazar Stojanović, Nikola Šuica, Slavko Timotijević, Jovan Čekić i Dušan Jevtović. Projekat je predstavljen januara 2010. na sajmu umetnosti Supermarket u Stokholmu, u Švedskoj i iste godine u jesen na sajmu umetnosti Alt_Cph u Kopenhagenu, u Danskoj. U februaru 2013 u okviru Filmforuma u SKC- u Beogradu, predstavljeni su filmovi i video radovi Dvorišta zgrade. Nenad Jeremić, Ivan Petrović 2013.

Nenad Jeremić

Rođen u Beogradu 28.02.1977. gde je završio gimnaziju. Diplomirao je na matematičkom fakultetu u Beogradu 2003. Magistrirao na postdiplomskim studijama na grupi za Višemedijsku Umetnost Univerziteta Umetnosti u Beogradu 2007. sa izložbom „Crtice“, procesualnog karaktera sa videom i pričama kao glavnim komponentama. U video-ciklusu 12 video radova pod naslovom ""LII", sa Vukašinom Nedeljkovićem, bavi se istraživanjem uskog prostora oko Istočnih Kapija Beograda.(Kontekst galerija, 2007, Magaci-april 2009). Projekat "Pločice" realizuje sa grupom I.P.O., u kojoj su pored njega i Srđan Đukić i Vukašin Nedeljković. Ovo je interdisciplinarni projekat, sa osloncem u fotografiji, matematičkoj terminologiji, teoriji fraktala i videu. Predstavljen u Beču-MuseumQuartier21 (izložba februar-mart 2004), na Planetarijumu u Beogradu, maj 2004., Domu Omladine, septembar 2008. Bavi se organizovanjem akcija, u koje su uglavnom uključeni ljudi iz neposrednog okruženja. Veći deo baziran na igri: Video-film-performans "Borba", 2002, predstava "Dvorište Zgrade", 2003. 2007. zajedno sa grupom umetnika sa kojima je blisko sarađivao pokrenuo projekat Dvorište zgrade, u okviru koga je priređena istoimena knjiga, 2008 i izložba u Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu, 2009. U vezi ovog projekta učestvuje i na sajmovima umetnosti Supermarket u Stokholmu, Švedska, 2010 i AltCph10 u Kopenhagenu, Danska, 2010, a 2013 u SKC-u u Beogradu predstavljeni su film i video Dvorišta zgrade.

Ivan Petrović

Rođen 1973. godine u Kruševcu, živi u Beogradu. Diplomirao 2002. godine na Akademiji umetnosti "Braća Karić" u Beogradu, odsek fotografije. Inicijator i urednik Foto foruma (u okviru likovnog programa Doma kulture Studentski grad u Beogradu, 2010-2011), ciklus razgovora sa fotografima i umetnicima na kojma se prezentuje i promoviše domaća savremena fotografska produkcija. Osnivač i urednik Centra za fotografiju (zajedno sa Mihailom Vasiljevićem) nezavisnog udruženja osnovanog u Beogradu 2011. godine koje se bavi istraživanjem, proučavanjem i promovisanjem fotografije. Od 2013. godine radi kao predavač u Obrazovno likovnom centru Šumatovačka u Beogradu gde uređuje i vodi program škole fotografije. Član je redakcije elektronskog magazina za savremenu umetnost i vizuelnu kulturu SUPERVIZUELNA. Dobitnik je nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos 2008. godine za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Srbiji i stipendije KulturKontakt u Beču za 2004. godinu.

Četvrtak, 10. oktobar – Sala PMF-a u 20:00

Predstava- “Kako smo voleli druga Tita“ Kulturno-prosvetni centar -

Pozorište “Bata Bulić”-

Petrovac na Mlavi

cena ulaznice:100,00 dinara

Trajanje predstave : 75 minuta

Žanr : komedija

Tekst : Zlatan Dorić

Režija : Miloš Jagodić

Koreografija : Danica Arapović

Uloge : Dobrivoje Petrović, Miroslav Živadinović, Suzana Stanković,

Ljubomir Denić i Miodrag Lukić

Predstava pozorišta “Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi rekordne je gledanosti (igrana je do sada preko 100 puta u više od 80 gradova Srbije i bila je zvanični učesnik Barskog ljetopisa u Crnoj Gori, Kumanovo - Makedonija, St. Galen - Švajcarska, Srpsko Pozorište Budimpešta - Mađarska, Sežana, Kopar ' Slovenija.).

Lagana, pitka komedija čija je radnja smeštena u sadašnjosti ali opisuje vreme, navike i stavove starijih generacija iz doba vladavine Josipa Broza Tita koje se danas sukobljavaju sa načinom razmišljanja sadašnjih generacija i novog, demokratskog društva. Predstava je naročito interesantna gledaocima koji su proživeli deo tog vremena iz bivše SFRJ i navodi ih na razmišljanje o dešavanjima i načinu života na koji danas živimo.

Ovoliki broj izvođenja ovog komada predstavlja dokaz o izuzetno dobrom prijemu kod publike i garanciju dobre zabave i smeha, ali i buđenje nostalgije i podeljena mišljenja oko ispravnosti takvog načina života.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu