Proslava jubileja Milanskog edikta u Nišu - iKragujevac


Kultura

Pravoslavna crkva 6. oktobra organizuje centralnu proslavu jubileja Milanskog edikta u Nišu, uz prisustvo pravoslavnog vrha. Svečanu liturgiju na platou ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene služiće četiri patrijarha - carigradski i vaseljenski Vartolomej, moskovski Kiril, jerusalimski Teofil i patrijarh srpski Irinej.

Šestog oktobra Pravoslavna crkva organizuje centralnu proslavu jubileja Milanskog edikta u Nišu, uz prisustvo pravoslavnog vrha.

Svečanu liturgiju na platou ispred hrama Svetog cara Konstantina I carice Jelene služiće četiri patrijarha - carigradski i vaseljenski Vartolomej, moskovski Kiril, jerusalimski Teofil i patrijarh srpski Irinej.

Očekuje se i više mitropolita i arhiepiskopa, predstavnici Katoličke i Evangelističke crkve i gosti iz Vatikana.

U hramu cara Konstantina biće izložena ikona Presvete Bogorodice iz manastira u Sićevu i deo Časnog krsta sa Svete gore, na kome je stradao Isus Hrist.

Protojerej Zoran Filipović iz Eparhije niške kaže da je to lep događaj, jer se okupljaju predstavnici i poglavari svih pomesnih pravoslavnih crkava, što je jedinstven događaj u istoriji i, kako veruje, jedna prekretnica koja će povesti čitavu pravoslavnu vaseljenu ka jednom većem zbližavanju i boljoj međusobnoj povezanosti.

PROGRAM PROSLAVE JUBILEJA OD 1. DO 7. OKTOBRA

Utorak 1. oktobar

- 19.00 časova otvaranje izložbe "Nakit manastira Hilandara" - sala Svetosavskog doma, Saborni hram u Nišu.

Četvrtak 3. oktobar

- 17.00 časova, doček čudotvorne Ikone Majke Božije sićevačke, na platou ispred hrama Svetih Konstantina i Jelene u Nišu, u nastavku večernja služba sa Akatistom Presvetoj Bogorodici.

Petak 4. oktobar

- 19.30 časova, doček čestice Časnoga Krsta i Svete desnice Svetog Jovana Krstitelja, na niškom aerodromu Konstantin Veliki, potom se put nastavlja ka Sabornom hramu, gde će svetinje biti svečano dočekane, u nastavku biće služen Akatist časnom Krstu i Svetom Jovanu Krstitelju.

Subota, 5. oktobar

- Časni Krst i Sveta desnica Svetog Jovana Krstitelja biće ceo dan u Sabornom Hramu a uveče kasno se prenosi u Hram sv. Cara Konstantine i Jelene.

- 20.00 časova, doček Visokih gostiju ispred Sabornog hrama Svete Trojice u Nišu.

- 21.00 časova, poruka građana Niša celom svetu, "i ja sam deo Krsta" (Bulevar Nemanjića i ulica Sremska).

Nedelja, 6. oktobar

- Časni Krst i Sveta desnica Svetog Jovana Krstitelja biće ceo dan u Hramu sv. Cara Konstantine i Jelene.

- 8.30 Doček ispred hrama Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene.

- 9.00-12.00 Sveta arhijerejska Liturgija.

- u 17 č. odlazak Časnog Krsta i Svete desnice Svetog Jovana Krstitelja za Podgoricu.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu