SKC: Program za period 24.09.-29.09.2013. - iKragujevac


Kultura

Utorak , 24. septembar – Galerija SKC-a u 20:00h 

Izložba

SKULPTURE I RELjEFI - Milena Belenzada

Nasuprot tome, ima onih kreacija pred kojima čovek zanemi, ne nalazi šta da kaže, ni o čemu da piše. Pred njih stanemo, pa se istinski zamislimo...i mislimo, sve dalje i dublje, ali...ne možemo misli da pretočimo u reči. Ali, takvo delo ne prestaje da govori, jezikom koji možda ne razumemo, ali koji je pun dubokog značenja. Kao pred kakvim starim egipatskim natpisom ili pločicom sa klinastim pismom, zastajemo zadivljeni lepotom oblika, a istovremeno pogođeni misterijom značenja koje nam izmiče. I ne želimo da nam ih stručnjak prevede, jer za njega je misterija nestala, a smisao sveden, jer je razotkriven.

Skulpture Milene Belenzade svakako spadaju u red ovakvih, značenjem ispunjenih dela. One su logične, jer su pune reči (logos-a) i govore neprestano. Možda je to šapat, biće da jeste, jer su glasni govor i vika nametljivi, odraz nedostatka ukusa i odsustva samopuzdanja. A Milenine skulpture su pouzdane kao mermer, stamene u mekoći, mirne u tonu svoga glasa. Njihovo prisustvo se oseća kada smo im blizu čak i kada nam nisu u vidnom polju. I to je prisustvo prisno i jako, unosi spokoj i mir u dušu. Mnogo su nespokoja i nemira stajale ove skulpture Milenu, nema sumnje. To znamo baš zato što one sada zrače suprotnim osećanjem, što se na njih možemo osloniti, što ih možemo mirno prigrliti i na njima svoje duše odmoriti. Njena deca postala su naši preci.

Septembar 2013.
Oliver Tomić

Milena Belenzada, rođena 1962. godine u Glamoču. Diplomirala 1988. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Društveno-politički smer, i 1993. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek vajarstvo, u klasi profesora Nikole Koke Jankovića. Magistrirala 2009. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo – mozaik, u klasi prof. Đura Radlovića. Radi kao nastavnik na FILUM-u u Kragujevcu.

Samostalne izložbe:

2006. Kragujevac, Kafe Galerija SKC, Konj i san, izložba crteža

2007. Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Mali likovni salon, izložba mozaika

2007. Ivanjica, Dom kulture, Konji, izložba mozaika i crteža

2008. Novi Sad, Mali centar kulture Orfeus, Crteži

2008. Kraljevo, Galerija Vladislav Maržik, Izložba crteža i mozaika

2008. Kragujevac, Mostovi Balkana, izložba mozaika

2010. Požarevac, Narodni muzej, izložba crteža i mozaika

Četvrtak, 26. septembar – Art kafe galerija u 20:00h

Večeri smeha: Izbor najsmešnijeg snimka sa interneta

Naredni događaj u okviru programa "Večeri smeha" će biti izbor najsmešnijeg snimka sa interneta. U izbor za program večeri ulaze smešni amaterski snimci i smešni snimci iz domaćih medija. Pozivamo sve da sami šalju svoje predloge na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. a naš projektni tim će pristigle video materijale koji su se najviše slali uvrstiti u program. Biće prikazano ukupno 30 najsmešnijih snimaka u obe kategorije.

Na samoj večeri bi se posetiocima puštali izabrani materijali sa kratkim pauzama gde bi između svake serije snimaka voditelji programa uvodili gledaoce u dalju priču i davali im neke interesantne informacije vezano za upravo pogledane materijale. Publika će tokom večeri uporedo sa gledanjem snimaka moći da glasa za svoje favorite. Posle pregledanih svih snimaka sledi svečano proglašenje pet najboljih i najava finalnog događaja na "Večerima smeha", a to je nova stendap komedija 3.oktobra u sali PMF-a za koju ćemo podeliti 5 karata

Petak , 27. septembar – Galerija SKC-a u 19:00h

Predstavljanje knjige – «Nebeski rukopis»-Snežana Čkojić

Valjevka Snežana Čkojić ima potencijal koji bi mogao da joj donese izlazak iz „ostatka“, ukoliko nastavi pevanje započeto trećom knjigom pesama. „Nebeski rukopis“ je knjiga odmakle pesničke mladosti, ali dovoljno promišljena da najavi „profilisanje“ evidentnog pesničkog dara. Ne baveći se eksperimentalnim modeliranjem, knjiga je strukturno organizovana kao jedinstven rukopis, tematski usmerena na večnu poetičku matricu, a izražajno (formom i jezikom, pre svega) opredmećena kao svesno oblikovani model. Uspela je ova pesnikinja da kroz celu knjigu provuče lirsku liniju koja, u prvom, a naročito u drugom delu, dobija naglašeni misaoni ton. Snežana Čkojić je član Književne zajednice Valjeva i Art grupe «Akt» iz Valjeva. Objavila je zbirke pesama: «Duša hodi kroz vetar» (Intelekta), Valjevo (2007), «Svitanje u Midgradu» (Liber), Beograd (2009)

25.09.-30.09.2013 – Učešće folklornog ansambla «Svetozar Marković» na manifestaciji «39. biesiada KOZLARSKA –tradycja weselna»- Zbaszyn- Poznanj- Poljska

Festival je revijalnog karaktera. Ove godine su organizatori odlučili da po prvi put, gostuje i jedan folklorni ansambl iz Srbije.
Manifestacija je posvećena regionalnoj kulturi, svadbenom običaju, instrumentima, za koju je specifičan instrument diple. Program koji se zahteva je predstavljanje igara, pesama i instrumenata države iz koje se dolazi. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu