Crni Vrh: Blago između Kragujevca i Jagodine! [Video] - iKragujevac


Kultura

Crni vrh: 707. m, planina se prostire između Kragujevca i Jagodine, dobio je naziv po crnom izgledu koji su mu davale prostrane šume. Spada u Rodopske planine. Oivičen je rekama Belicom, Ždraljicom, Lepenicom i Velikom Moravom. Spada u niže planine u Šumadiji.

U odnosu na ostale šumadijske planine najbogatiji je pećinama i slapovima. Ovo područje je sa najvišom količinom padavina u Šumadiji i na njemu se nalazi najizdašniji izvor u Šumadiji - Vrelo u Gornjem Štiplju sa oko 50 l/sek.

Takođe "Crni Vrh" ljudi koriste za ekstremne sportove poput Paraglajdinga.

Pogledajte video:

{youtube}VIrpzeR2rQk{/youtube}

Uspon na Crni Vrh

Učešće na ovoj akciji uzelo je pet planinara našeg društva. Akcija je organizovana u sklopu proslave Svetskog dana planina, 10.decembar.

Grebenom ka Srednjem vrhu, obilazimo veliko stočarsko dobro i puno vikendica na putu prema Sastavcima, nastavljamo do planinarskog doma Juhor, a odatle markiranom stazom , ispod ograđenog vrha od 708m, izlazimo na vrh od 705mnv.

Tu pravimo kratku pauzu i onda se u pravcu jugoistoka spuštamo do sela Kalenovac. Obilazimo prelep izvor Kalenovačkog potoka, koji je ujedno i spomen česma palim borcima iz Prvog svetskog rata, a onda asfaltnim putem idemo do sela Crnče. 

Interesantno je i to da na Crnom vrhu postoji i ski staza.

Crni vrh krije 130 tona zlata!

Na osnovu dosadašnjih geoloških istraživanja, procenjuje se da Crni vrh ima oko 130 tona rezervi zlata. Ukoliko studije pokažu ekonomsku opravdanost tog posla, kanadska kompanija "Avala risorsis" za tri godine planira da otvori dva rudnika, a to bi Srbiji donelo investiciju vrednu 500 milona dolara.

Kanađani na Crnom vrhu tragaju za zlatom već osam godina. Imaju 240 zaposlenih i istražuju rezerve tog plemenitog metala na tri lokacije, a do kraja godine očekuju se i zvanični rezultati istraživanja.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu