Druženje sa "fićom“ subotu u MIJ - iKragujevac


Kultura

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca organizuje drugo po redu Druženje sa “fićom“ u subotu 24. avgusta, sa početkom u 11 časova.

Posetioci će imati priliku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji za ovu priliku stižu iz gradova širom Srbije, da biraju najsimpatičnijeg “fiću“, čuju zanimljiva predavanja o “fići“ i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana “fićom“ biće predstavljena u suvenirnici Muzeja.

Nakon velikog interesovanja koje je Druženje sa fićom izazvalo prethodne godine odlučili smo se da manifestaciju nastavimo sa ciljem da se očuva sećanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona.

Ulaz na predavanje u okviru manifestacije 2. druženje sa “fićom“ je besplatan.

“FIĆA — Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije “automobil”. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina Fiće je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog Fiće vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…” Dejan Novačić, Leksikon YU mitologije.

Satnica

11h Okupljanje vozila na platou ispred muzeja i otvaranje manifestacije. Publika glasa za najsimpatičnijeg fiću

12h Predavanje o istoriji automobilizma u Jugoslaviji: O Zastavi 1400 BJ, počecima proizvodnje “fiće” i dizajnerskom opusu Stevana Mihajlovića u bioskopskoj sali "Muzeja 25. maj"

13:30h Proglašenje pobednika izbora za najsimpatičnijeg fiću i dodela nagrada

14h Revijalna vožnja kroz Beograd, od Muzeja istorije Jugoslavije, preko Topčidera, novog mosta na Adi, Novog Beograda, Brankovog mosta do Skupštine grada. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu