Obeležava se 99. godišnjica od Cerske bitke - iKragujevac


Kultura

Polaganjem venaca i uz državne i vojne počasti obeležava se 99. godišnjica prve pobede nad centralnim silama u Prvom svetskom ratu. Centralnu državnu ceremoniju predvodi premijer Srbije Ivica Dačić. Premijer Srbije Ivica Dačić predvodi, u okviru spomen-kompleksa "Cerska bitka" u Tekerišu kod Loznice, centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja 99. godišnjice prve pobede nad centralnim silama u Prvom svetskom ratu.

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, grada Loznice, Šapca, Krupnja i predstavnici brojnih udruženja građana.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata i to je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bitki, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Prva pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu rezultat je desetodnevnih sukoba u rejonu planine Cer, Posavini i Podrinju, a posle ulaska srpske vojske u Šabac, koji su Austrougari zaposeli na početku operacije, Stepa Stepanović, komandant Druge srpske armije, biva unapređen u čin vojvode.

Cerska bitka je i prva pobeda neke vojske Sila Antante u Prvom svetskom ratu.

U operacijama u zapadnoj Srbiji učestvovalo je oko 200.000 austrougarskih i oko 180.000 srpskih vojnika, a procenjuje se da je agresor pretrpeo dvostruko veće gubitke. Procene broja poginulih austrougarskih vojnika kreću se između 6.000 i 10.000, oko 30.000 je ranjeno a 4.500 je zarobljeno. Vojska Kraljevine Srbije imala je između 3.000 i 5.000 poginulih i oko 15.000 ranjenih.

Tokom operacije austrougarske snage su počinile stravične zločine nad civilnim stanovništvom u okupiranim gradovima i selima u zapadnoj Srbiji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu