Počinje nova pozorišna sezona - iKragujevac


Kultura

Nova pozorišna sezona u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru počeće ranije nego uobičajeno – u subotu, 24. avgusta. Razlog je obeležavanje velikog i značajnog jubileja – 200. godišnjice od dana kada je, 24. avgusta 1813, u peštanskom pozorištu „Rundela” izvedena „Kreštalica“, prva predstava Joakima Vujića na srpskom jeziku.

Kragujevac, kao prestonica moderne Srbije i kolevka pozorišta na njenom tlu, kao i Teatar koji je godinama nosio ime Joakima Vujića (i danas se Velika scena kragujevačkog pozorišta zove po „ocu srpskog teatra”), obeležiće svečano dva veka od prvog izvođenja Joakimove „Kreštalice” u subotu. Toga dana, u pozorišnoj galeriji „Joakim” biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Joakim na sceni Knjaževsko-srpskog teatra”, sa izborom slika iz predstava rađenih po Vujićevim tekstovima u kragujevačkom pozorištu. Jubilej će biti obeležen i koncertom gudača i besedom o Vujićevom stvaralaštvu, igranjem fragmenata iz predstave „Čudo po Joakimu”, rađenoj po delu Radoslava Dorića…

U čast Joakima Vujića i njegovog jubileja, na Velikoj sceni Teatra biće izvedena predstava „Noć u kafani Titanik” po delu Ive Andrića, u dramatizaciji i režiji Nebojše Bradića, koja će dan ranije, u petak, 23. avgusta, gostovati u Aranđelovcu na smotri „Mermer i zvuci”.

Na početku sezone kragujevački Knjaževsko-srpski teatar najavljuje i svoj konkurs za tekst savremene drame „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja”, kao i obeležavanje drugih važnih jubileja, među kojima su i godišnjica rođenja Branislava Nušića i vek od početka Velikog rata.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu