Koncert: Gradski kamerni hor "Liceum" - iKragujevac


Kultura

Gradski kamerni hor “Liceum” održaće koncert u nedelju, 18. avgusta u holu Druge kragujevačke gimnazije u 21 čas.

“Liceum” će svečano otvoriti deseti Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala, koji će trajati do 23.avgusta. Za sutrašnji nastup, dirigent “Liceuma” Miloje Nikolić odabrao je ljubavne pesme iz “Rukoveti” Stevana Stojanovića Mokranjca.

Festival se, inače, održava pod pokroviteljstvom grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja, a u organizaciji Muzičkog centra.

- U želji da posebno istakne jubilej – 10 godina Festivala, Umetnički savet odlučio je da ove godine pozove i vokalne ansamble, pa je i zvanično ime Festivala promenjeno u 10. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu – objasnio je Nikolić.

Miloje Nikolić, koji je i umetnički direktor Festivala istakao je da na njemu svi najavljeni ansambli prvi put učestvuju.

Kamerni horovi iz Ukrajine, Mađarske, Bugarske i Srbije i dva vokalna ansambla iz Rusije i Srbije nastupiće u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, holu Druge kragujevačke gimnazije, galeriji Narodnog muzeja, Sabornoj crkvi, auli Opštinskog i Okružnog suda, dok će deo festivala biti održan u Topoli i Aranđelovcu.

Direktor Muzičkog centra Kragujevac, Zoran Jevtović najavio je da će u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu i banjskom parku u Aranđelovcu, u okviru manifestacije “Mermerni zvuci” biti održana po tri koncerta.

- Saradnja sa kulturnim centrima iz Topole i Aranđelovca omogućila nam je da se deo festivala održi u tim mestima, a očekujemo da se ta saradnja nastavi i proširi i na druge muzičke centre kako bi Festival dobio regionalni karakter – rekao je Jevtović.

U prostorijama Doma omladine, u okviru programa Festivala, dnevno će se održavati ateljei, tribine i stručni sastanci predsedništva Balkanskog horskog foruma.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu