Sveti Pantelejmon, 9. avgust - iKragujevac


Kultura

Sveti Pantelejmon je rođen u uglednoj i bogatoj porodici koja je živela u Nikomidiji, gradu u Maloj Aziji. Njegov otac Evstrogije bio je neznabožac, a majka Evula, hrišćanka. Rano je ostao bez majke, pa brigu o njegovom vaspitanju preuzima otac.

Pantelejmon je bio neobično lep, dobar, sjajan učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, a iznad svega milostiva i dobra srca. Ime Pantelejmon, koje znači: svemilostivi, zaista mu je u potpunosti odgovaralo. Medicinu je učio kod najčuvenijeg lekara tog doba, Efrosina, koji je bio i dvorski lekar. Prilikom poseta dvoru, Efrosin je sa sobom stalno vodio i najdarovitijeg i najboljeg učenika, Pantelejmona.

Pantelejmon je svakoga dana prolazio pored kuće Ermolaja, starog hrišćanskog sveštenika. U srcu mladog lekara živelo je sećanje na veru njegove majke, pa se zbližio sa sveštenikom, Ermolajem koji ga je utvrdio u veri, a zatim i krstio.

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka. Svi lekari su govorili da za njegove oči nema spasa. Pantelejmon je slepca izlečio imenom Hristovim. Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga od sigurne smrti.

Kad mu je umro otac, Pantelejmon je rasprodao imanje i sirotima i ubogima podelio milostinju. Živeo je skromno, a sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno.

Ovo je izazvalo zavist njegovih kolega lekara, pa su ga optužili caru rekavši da je hrišćanin. Pozvao je Pantelejmona na dvor i pokušao da ga odvrati od hrišćanstva. Pantelejmon je slušao reči zemaljskog cara, a njegov um i srce bili su "pred Carem nebeskim". Nije se uplašio užasnih muka kojima mu je car Maksimijan pretio. Bio je smiren, odlučan i rešen da postrada za Hrista. Nije se odrekao svoje vere, već je imenom Hristovim, tu pred svima, izlečio oduzetog čoveka. Car ga je osudio na strašno mučenje i smrt. U nemoćnom, slepom besu, Maksimijan je naredio da se pogubi i stari sveštenik Ermolaj.

Pantelejmon je pretrpeo neviđene muke, ali ga je Bog krepio i zaceljivao mu rane. Kad su ga izveli na gubilište, Pantelejmon je klekao na molitvu. Dželat je zamahivao mačem, ali nije mogao da ga pogubi, jer se mač pred svetiteljevom glavom savijao kao da je od voska. Tek kad je sveti Pantelejmon završio molitvu i rekao da mogu da ga pogube, dželat ga je posekao. Maslina, pod kojom je njegovo telo bilo sahranjeno, se okitila plodom, a na grobu su se dešavala čudesna isceljenja.

Sveti Pantelejmon je postradao za Hrista 9. avgusta 304. godine, a njegovo ime se priziva pri osvećenju vode i jeloosvećenju. Jedan od najlepših hramova na Svetoj Gori posvećen je ovom svetitelju.

Na ikonama se predstavlja kao prelepi mladić koji u rukama drži kutijicu sa lekovima, znak lekarske profesije.

Praznik sv. velikomučenika Pantelejmona se slavi 9. avgusta (27. jula po starom kalendaru). Njegove mošti su postale celebne, a ime svetog Pantelejmona priziva se pri vodoosvećenju i jeleosvećenju zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Najlepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori.

Svim pravoslavnim vernicima portal IKragujevac želi da u miru i blagostanju provedu današnji praznik-Sveti Pantelejmon.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu