Dogodilo se 9. avgusta - iKragujevac


Kultura

Na današnji dan, 1945. Amerikanci su, na kraju Drugog svetskog rata, bacili drugu atomsku bombu koja je razrusila vise od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginulo je 73.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posledica radijacije. Japan je kapitulirao 15. avgusta, cime je rat okoncan.

378. U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti tesko porazili Rimljane, poginuo je istocno-rimski car Valent Flavije, rodjen 338. u danasnjim Vinkovcima.

1842. SAD i Velika Britanija potpisale su sporazum kojim je odredjena granica izmedju SAD i Kanade od Mejna do Velikih jezera.

1896. Rodjen je svajcarski psiholog Zan Pijaze, poznat po istrazivanjima saznajnih funkcija kod dece. Osnovao je Medjunarodni centar za geneticku epistemologiju ("Deciji govor i misljenje", "Uvod u geneticku epistemologiju").

1896. Nemacki inzenjer i pronalazac Oto Lilijental, jedan od pionira avijacije, poginuo je isprobavajuci planer dvokrilac koji je ranije iste godine konstruisao.

1918. Rodjen je americki filmski reziser Robert Oldric, koji se uspesno oprobao u gotovo svim filmskim zanrovima, od vesterna do psiholoskih drama ("Sta se desilo s Bebi Dzejn?", "Vera Kruz", "Apac", "Dvanaest zigosanih", "Poljubac smrti").

1919. Umro je italijanski kompozitor i pisac libreta Rudjero Leonkavalo. Slavu mu je donela opera "Pajaci", a nijedno od kasnijih mnogobrojnih dela nije postiglo takav uspeh.

1942. Tokom kampanje "Napustite Indiju" Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vodju Mahatmu Gandija i jos 50 njegovih sledbenika. Gandi je u zatvoru 21 dan strajkovao gladju, a pusten je iz zatvora 1944. pod pritiskom javnosti.

1945. Amerikanci su, na kraju Drugog svetskog rata, bacili drugu atomsku bombu koja je razrusila vise od polovine japanskog grada Nagasaki. Poginulo je 73.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posledica radijacije. Japan je kapitulirao 15. avgusta, cime je rat okoncan.

1945. Na trecem zasedanja u Beogradu Antifasisticko vece narodnog oslobodjenja Jugoslavije (AVNOJ) proglaseno je za privremenu Narodnu skupstinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1954. Kao odgovor na pretnje SSSR-a i istocnog bloka Jugoslaviji, Grcka, Turska i Jugoslavija zakljucile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o politickoj saradnji i uzajamnoj pomoci na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslovenskih odnosa posle 1956. godine, taj savez je gubio na znacaju, iako formalno nikada nije otkazan.

1962. Umro je nemacki pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost 1946. Duboko sazivljavanje sa savremenim problemima i otpor konvencionalnim drustvenim normama ucinili su ga sezdesetih godina idolom omladine na Zapadu. Smatra se pretecom i klasikom hipi-kulture ("Demijan", "Stepski vuk", "Sidarta", "Igra staklenih perli", "Narcis i Zlatousti").

1965 - Bivsa britanska kolonija Singapur postao je nezavisna drzava u okviru Komonvelta posle otcepljenja od Malezije.

1969. Glumica Seron Tejt, zena filmskog reditelja Romana Polanskog, i jos cetiri osobe brutalno su ubijeni u njenoj kuci na Beverli Hilsu.

1974. Potpredsednik SAD Dzerald Ford postao je predsednik, nakon sto je Ricard Nikson, zbog umesanosti u aferu Votergejt, podneo ostavku.

1975.- Umro je ruski kompozitor Dmitrij Sostakovic, jedan od velikana sovjetske i svetske muzike 20. veka. Njegov opus, pored 15 simfonija, sadrzi opere, balete i kamernu muziku.

1992. U Barseloni su zavrsene 25. Olimpijske igre na kojima je ucestvovalo 15.000 sportista iz 172 zemlje. Sportisti SR Jugoslavije, zbog sankcija UN, nisu mogli da ucestvuju u ekipnim sportovima, ali su medalje izborili strelci - Jasna Sekaric srebrnu, a Aranka Binder i Stevan Pletikosic bronzanu.

1998. U sukobu sa indijskom policijom u Kasmiru poginuo je Ali Mohamamad Dar, samoproklamovani zamenik vrhovnog komandanta zabranjene separatisticke islamske oruzane grupe Hizb-ul-Mudzahedin, koja tezi da Kasmir pripoji Pakistanu.

1998. Kosarkaska reprezentacija SR Jugoslavije postala je svetski sampion u kosarci.

2000. U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladesu zivot je izgubilo 300 ljudi, a milioni su ostali bez domova. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu