Brankova nagrada Anji Marković priznanje i za SKC - iKragujevac


Kultura

Beograđanka Anja Marković dobitnica je 53. Brankove nagrade za najbolju prvu pesničku knjigu pisanu na srpskom jeziku, autora do 29 godina.

Ovo je, može se reći, priznanje i za kragujevački Studentski kulturni centar koji je objavio zbirku pesama „Napolju su ljudi“ za koju je Anja Marković dobila nagradu.

Na konkurs za Brankovu nagradu pristiglo je dvanaest pesničkih knjiga, objavljenih od 1. avgusta prošle do 1. avgusta ove godine, a žiri je sačinio uži izbor u kojem su se našli i Snežana Nikolić sa knjigom „Zadivljeni spavač“ u izdanju Festivala poezije mladih u Vrbasu, i Lana Bastašić sa zbirkom „Naivni triptih o Bosni i umiranju“ (Festival mladih pesnika Zaječar).

Brankova nagrada će Anji Marković biti uručena 27. avgusta u Sremskim Karlovcima, u okviru Osmog međunarodnog novosadskog književnog festivala. To najuglednije priznanje mladim pesnicima, koje posebno afirmiše prve knjige autora do 29 godina, u proteklih skoro šest decenija postojanja dobili su i Vasko Popa, Aleksandar Tišma, Duško Trifunović, Dragan Jovanović Danilov, Ana Ristović…

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu