Vodič kroz Guču: Gde da se parkirate, smestite, hranite i dobro provedete! [Mapa+Foto] - iKragujevac


Kultura

Sutra počinje 53. Dragačevski sabor trubača na kome se očekuje više od pola miliona posetilaca. Parking košta od 1.000 do 3.000 dinara, smeštaj je od 20 do 25 evra, dok je cena piva od 150 do 200 dinara.

Tradicionalni Sabor trubača u Guči biće otvoren sutra i trajaće do 11. avgusta, a kako organizatori navode, sve je spremno – još samo da počne! Ove godine će se na poznatoj lokaciji okupiti oko 500 trubača i pola miliona saboraša.

Posetioci su počeli da pristižu sa svih strana, a ove godine je interesovanje mnogo veće nego prethodnih, tvrde organizatori. Domaćin najveće trubačke fešte na Balkanu biće književnik Dobrica Erić.

Parking za sve dane, koji se naplaćuje na ulazu u Guču košta od 1.000 dinara za automobile i 3.000 dinara za autobuse.

Gostima su na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli i moteli koji se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege. Cene se kreću od 20-25 evra, u zavisnosti od komoditeta.

Treba napomenuti i apel policije da se stranci koji budu odseli u kućama i privatnim smeštajima prijave nadležnom organu u roku od 24 sata.

Kada su cene tradicionalne hrane i pića u pitanju, kafa je 60 dinara, a već za 150 do 200 dinara se može kupiti pivo, porcija svadbarskog kupusa košta 350 dinara, svinjeće pečenje je 1.000, dok je za jagnjeće neophodno izdvojiti od 1.300 do 1.500 dinara po kilogramu.

Premda je ova manifestacija poznata po nesvakidašnjim lumperajkama i galonima alkohola, kontrola vozača na alkohol je povećana, a shodno tome, “Apatinska pivara” je tamošnjim saobraćajcima poklonila i deset novih alko-testova.

Kako “Blic” saznaje, veliki kamp u centru Guče u školskom dvorištu ne radi, te će kamperi biti okupljeni samo u auto-kampu.

Za predstojeći tradicionalni Sabor trubača u Guči, spremna je i Ivanjica. Ljubitelji trube uveliko pristižu u ivanjički hotel “Park”, a najavljene su grupe iz brojnih gradova Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

Hotel “Park” raspolaže sa 136 ležajeva, a trenutno je popunjeno oko 70 % kapaciteta.

- U hotel pristižu gosti za Sabor trubača, jer Guča nema dovoljno smeštajnih kapaciteta da primi sve posetioce. Svake godine pred Sabor uvek je bilo gužve i traži se ležaj više. Ove godine, potražnja za smeštajem je veća nego prethodne godine – izjavio je Tanjugu generalni direktor preduzeća “Vestern turist” Golub Labudović i dodao da će do srede sva mesta u hotelu biti popunjena.

Za dobar provod i lumpovanje do zore zaduženi su popularni pevač Aca Lukas, koji će u Guči pevati 8. avgusta, a na manifestaciji će svirati poznati Dejan Petrović sa “Big Bendom”, Boban i Marko Marković, kao i orkestri Dejana Lazarevića, dok će sabor zatvoriti prepoznatljivi Goran Bregović.

Inače, na finalnom takmičenju, predviđenom za 10. avgust, snage će odmeriti 16 najboljih orkestara u Srbiji.

Po konačnom programu Sabora lista učesnika broji 1240 imena, pet pionirskih, 12 omladinskih i 24 seniorska orkestra iz Srbije, 19 kulturno-umetničkih društava, 29 pevačkih grupa, kao i osam trubačkih kapela iz inostranstva.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu