"Mostovi Balkana": Izložba akvarela "O telu" - iKragujevac


Kultura

U galeriji „Mostovi Balkana“, u četvrtak, 25. jula, u 20 sati, biće otvorena izložba akvarela „O telu“, Ive Kaličanin iz Beograda.

Autorka o svom radu kaže da je ljudsko telo izraz lične neponovljivosti i osobenosti i kao takvo predstavlja nepresušnu inspiraciju za njeno likovno stvaralaštvo. Duže istraživanje likovnih formi i mogućnosti, kroz upotrebu istovetnog motiva – ljudskog tela, dovelo je do likovnih rešenja koja su ključan deo njenog sadašnjeg rada.

Naše poimanje realnosti zasnovano je na tome kako doživljavamo sopstveno telo. U nagom telu sabrano je sve za čim najviše žudimo i ono čega se najviše plašimo. Imperativ sadašnjeg društva predstavlja artificijalno, ekstremno estetizovano telo koje se odrodilo od prirodnog izgleda svakodnevnog čoveka. Na slikama Ive Kaličanin prikazani su ljudi koje srećemo na ulici, u prevozu, prodavnici i dr.

Dokumentovanje trenutka, osećanja pobuđenih predstavom o telu, autorka započinje vrlo intimnu priču o preispitivanju, samospoznaji i, najzad, prevazilaženju sebe same.

Iva Kaličanin rođena je 1988. godine u Beogradu. Maturirala je 2007. u beogradskoj Školi za dizajn. Pohađala je Univerzitet primenjene umetnosti u Beču, kao student na razmeni, u slikarskoj klasi prof. Johana Kandla. Završila je drugu godinu Master studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku slikarstvo.

Imala je veći broj samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je i više nagrada za slikarstvo i crtež.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu