Nagrada "Danko Popović" Jovanu Raduloviću - iKragujevac


Kultura

Dobitnik nagrade „Danko Popović“ za 2012. godinu je Jovan Radulović, za knjigu pripovedaka „Sumnjiva sahrana“ u izdanju Srpske književne zadruge iz Beograda.

„Rukom pouzdanog majstora priče, Jovan Radulović je u knjizi ’Sumnjiva sahrana’ potvrdio visoko mesto koje ima među savremenim srpskim proznim piscima. U njegovim novim pripovetkama, po mišljenju članova žirija, na prvom mestu se ogleda precizno pripovedanje, s jasnom percepcijom realnog sveta i sa sposobnošću stvaranja izrazitih likova i živopisnih situacija, čime se stvarno i imaginativno u njegovoj prozi sugestivno prepliću. Majstor pripovedač, Radulović, crpi energiju iz životnog toka u kojem se kreću njegovi likovi, čiji identitet pritom trpi snažan pritisak konkretnih istorijskih i socijalnih okolnosti. U njegovim pripovetkama posebno je naglašen smisao za jezik. To je jezik živih ljudi, a ne leksikona i studija o jeziku, jezik koji prerasta u vertikalnu istoriju književnih likova. Najviše pomoću jezika saznajemo ko su oni i koje i kakve su realne prilike stvorile njihove karaktere i fizionomiju. Zahvaljujući tome, možemo reći da savremena srpska književnost pripovedačkom zbirkom ’Sumnjiva sahrana’ dobija na reljefnosti i obnovi svojih stvaralačkih energija“, piše u obrazloženju žirija, koji su činili Miroslav Egerić, predsednik, i članovi Aleksandar Jovanović, Radivoje Mikić, Saša Milenić i Marko Nedić.

Književna nagrada „Danko Popović“ biće uručena dobitniku na manifestaciji „Razgovori pod lipom“, 18. avgusta, na otvorenoj sceni u parku Bukovičke banje u Aranđelovcu.

Nagradu „Danko Popović“, 2011. godine ustanovio je aranđelovački Fond „Prvi srpski ustanak“, povodom dve godine od smrti velikog književnika, autora više rаdio drаmа i filmskih scenаrijа, romаnа i knjigа pripovedаkа. Među nаjpoznаtijim njegovim delimа je romаn „Knjigа o Milutinu“.

Danko Popović je rođen 1928. godine u Arаnđelovcu, gde je završio Gimnаziju. Diplomirаo je nа Prаvnom fаkultetu u Beogrаdu. Umro je 7. аvgustа 2009. godine u Kragujevcu i sаhrаnjen 11. аvgustа u Arаnđelovcu, u porti Bukovičke crkve.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu