Istorijske laži u koje ljudi veruju [Video] - iKragujevac


Kultura

Buzzfeed je na prilično jednostavan način razbio nekoliko uvaženih iluzija o našoj istoriji. Prva je da ne postoje činjenični dokazi da su Vikinzi nosili šljemove s rogovima. Zašto ih mi onda isključivo tako zamišljamo i prikazujemo? Iz jednostavnog razloga jer je to deo skandinavskog folklora.

Pretpostavka da je Marko Polo donie testeninu iz Kine u Italiju takođe je pogrešna. Siciliji su je prvi put predstavili Mauri tokom svoje invazije u 9. veku.

Je li Napoleon Bonaparte patio od “Napoleonovog kompleksa”? Uvažena je istorijska “činjenica” da je Napoleon bio iskompleksiran zato što je bio visok “metar i žilet”. To je onda nastojao kompenzovati megalomanskim imperijalizmom.

Ali, došlo je do zabune. Bio je visok 5’2” u francuskim inčima, što ga prema današnjim merama čini potpuno prosečnim, odnosno, visokim metar i 70 centimetara.

Dalje,  Kristoferu Kolumbu pripisuje se zasluga dokazivanja da je Zemlja okrugla. Ali, činjenica je da je krajem 15. veka već itekako bilo poznato da je Zemlja okrugla, a ne ravna.

Otkriće električne energije, ipak, neki pripisuju Bendžaminu Frenklinu i to povezuju s trenutkom kada je njegovo puštanje zmaja prekinuo udar munje. Ipak, činjenica je da njegovog zmaja nikada nije pogodila munja već je on samo nastojao da dokaže da munja jeste elektricitet. Kada su Rusi naučnici pokušali da ponove taj eksperiment, naučnik je nakon udara munje u zmaja – poginuo.

Pogledajte video:

{youtube}AyVAXtjqveA{/youtube}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu